Ministar Branko Ružić
Tanjug / Dragan Kujundžić
Ministar Branko Ružić

Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar Branko Ružić, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

* Imaju li škole mogućnost da same procene da li će njihovi učenici preći na onlajn nastavu?

- Ne, ne mogu samoinicijativno takve odluke da donesu, već moraju da konsultuju krizni štab. Škole mogu, kada u jednoj grupi u okviru odeljenja postoje dva potvrđena slučaja infekcije, da tu grupu, a ne celo odeljenje ili celu školu, stave u samoizolaciju na 14 dana i na onlajn nastavu.

* Šta će biti sa zimskim raspustom? Imate li u planu da ga produžavate?

- Odgovorna odluka je na kriznom štabu, budući da je reč o proceni ugroženosti bezbednosti i zdravlja učenika, studenata i zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Odluka će biti svakako doneta u najboljem interesu svih.

* Nastavnici se žale da su preopterećeni, da dvaput rade isto, s druge strane roditelji se žale na kvalitet znanja koje učenici sada dobijaju zbog cele situacije s koronavirusom. Imate li vi predlog rešenja?

- Svi zaposleni rade u skladu sa svojom četrdesetočasovnom normom. Zahvalan sam što čuvaju vitalnost našeg sistema i predano rade da svi učenici, studenti ne staju sa svojim obrazovanjem, što i jeste cilj svih nas. Da li bismo svi voleli da se nastava odvija u normalnim okolnostima? Naravno, ali vreme nije „normalno“ i svi moramo dati maksimum da se život odvija i tokom pandemije.

* Kada bi se ovog trenutka prešlo na rad od kuće, da li bi sva deca imala jednake uslove da prate nastavu?

- Prema informacijama kojima raspolažem, kao i na osnovu rađenih analiza, najveći broj učenika je imao pristup kako TV kanalima - RTS2, RTS3 i RTS Planeta, tako i internet platformi koju je škola izabrala, a za one koji nisu imali uslova za onlajn nastavu iz donacija je obezbeđen ili internet ili tablet ili mobilni uređaj. Ako se desi neki takav slučaj u narednom periodu, rešavaćemo.

* Kako ste reagovali kad ste čuli koje ministarstvo ćete voditi? Je l’ to bilo „vruć krompir“?

- Mnogo toga sam do sada prošao u političkom bitisanju. Trudio sam se da na svakom mestu uradim najbolje što mogu za Srbiju i njene građanke i građane, i u tom maniru nastavljam jer mi to nalaže elementarno kućno vaspitanje. Međutim, moram priznati da je ovo izazov više, da izaziva pozitivnu tremu i da jeste atraktivno kada ste u poziciji da lično date barem skroman, vremenski ograničen doprinos u ministarstvu koje je najvažnije za jedno društvo, koje teži i približava se idealu da bude moderno. Ministarstvo prosvete vodi računa o budućnosti, o narednih 30, 40, 50 godina našeg društva, i zato mi je drago da mogu da pružim doprinos i budem delić tog mozaika. Politika, politike, političari, sve je to promenljivo, ali prosveta, nauka i tehnološki razvoj jesu konstanta i kičma razvoja i očuvanja vrednosnog sistema svakog društva, pa i našeg.

škola deca učenici đaci

Profimedia.rs

škola deca učenici đaci, Foto: Profimedia.rs

* Ivice Dačića nema u ovoj Vladi, nedostaje li vam?

- Ponosan sam što je na drugoj funkciji po značaju u državi, smatram to njegovim mudrim i državotvornim iskorakom. Međutim, s obzirom da ga svi poznaju, naravno da će ne samo meni, nego i mnogim drugima u Vladi, nedostajati njegov duh, šarm i lucidnost. Svakako, smatram da je to veliki benefit na drugoj strani, za narodne poslanice i poslanike, ali pre svega za sve građane Srbije koji će pratiti skupštinska zasedanja putem javnog servisa.

* Pored vašeg ministarstva, SPS je u novoj vladi dobio još jedan resor, jeste li zadovoljni kao stranka?

- Državotvorna politika, kontinuitet očuvanja digniteta države i nacionalnih interesa, socijalne pravde, ekonomskog osnaživanja, evropske budućnosti, pružaju orijentir na koji način SPS sagledava svoju specifičnu težinu nakon 30 godina postojanja, ali takođe i građani koji nam pružaju podršku. Činjenica da smo svojim kadrovskim potencijalom uvek spremni da odgovorimo na izazove sa kojima se država suočava govori u prilog tezi da nam je Srbija na prvom mestu. Najbolji primer je naš predsednik Ivica Dačić, koji se nalazi na čelu najvišeg zakonodavnog i predstavničkog tela, što je prvi put u istoriji novijeg srpskog parlamentarizma da lider jedne respektabilne partije dođe na to mesto. Svakako će to pojačati ulogu i značaj parlamentarnog života i u domaćem, ali i u spoljnopolitičkom ambijentu. Kada radimo dobro za Srbiju, stranka je uvek zadovoljna. 

Pomak je da pripadnik nacionalne manjine bude ministar

* Zašto je toliku pobunu u SPS-u izazvao ulazak Novice Tončeva u Vladu?

Đaci, škola, korona

Alo.rs

Đaci, škola, korona, Foto: Alo.rs

- Zaista nisam primetio elemente vaših tvrdnji ni u naznakama. SPS je velika porodica, donosimo odluke u skladu sa demokratskim procedurama u najboljem interesu građanki i građana koje predstavljamo, i smatram da je kvalitativni pomak, kako za Vladu Srbije, tako i za našu partiju, da po prvi put u skorijem vremenu, pripadnik nacionalne manjine bude ministar, a da se pritom radi i o etabliranom i uspešnom privredniku.

Sindikati i Ministarstvo su partneri, a ne zaraćene strane

* Kako teku razgovori sa sindikatima? Koliko povećanje plata mogu da očekuju od januara?

- Naš prvi susret prošao je u obostranom razumevanju kako socijalni dijalog i treba da se vodi. Mi smo partneri za bolje obrazovanje, a ne zaraćene strane. Sektorska povećanja do sada jasan su signal uvažavanja dragocenosti ovog sistema za naše društvo. Svakako ćemo sagledati mogućnosti da u vanrednim okolnostima nastavimo ovaj pozitivan trend. To ćemo uraditi pre donošenja budžeta kao Vlada Srbije.


Šarčević i ja se odlično poznajemo

* Šta Vam je poručio vaš prethodnik Mladen Šarčević pri primopredaji dužnosti?

- Poznajemo se odlično, imali smo pregršt dobrih stvari koje smo u prethodnoj Vladi uradili zajedničkim snagama, a sve u skladu sa realizacijom projektovanih ciljeva. Nije bilo potrebe za porukama, ali smo se vrlo lako razumeli da u novim okolnostima kontinuitet rada na reformi obrazovnog sistema zahteva sinergiju znanja, iskustva i energije sa svih strana, i svakako ocenjujem dragocenim svaku iskustvenu i savetodavnu podršku koju možemo kao Vlada dobiti od svog doskorašnjeg kolege Šarčevića.

Pročitajte još: