Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Posle današnje kiše i planinskog snega u naredna dva dana suvo uz pojavu niskih oblaka i to posebno u sredu. Vetar prvo slab, a u četvrtak posle podne u okretanju na južni smer, a u košavskom području umeren i pojačan, jugoistočni.

Sve je to najava premeštanja hladnog frnta koji do nas stiže u petak donoseći prolazno naoblačenje, jak severozapadni i severni vetar, padavine i zahlađenje.

Kako će ugao upada hladnog vazduha biti dosta pomeran na istok sekundarna ciklogeneza će uslediti verovatno negde blizu Sicilije i praktično neće imati utricaja na vreme iznad nas.

Preporučujemo:

Tako da će padavine biti forntalne i samo će ponegde nad planinskim pedelima gde front malo zastane biti nešto dugotrajnije. Kako će se snežna granica brzo spustiti na oko 800mnv predeli preko te visine u petak krajem dana i u subotu mogu očekivati prolazan sneg uz formiranje snežnog pokrivača uglavnom preko 900mnv.

Sneg u nizijama se praktično ne očekuje i samo će ponegde na istoku regiona u subotu biti pojave snega i ispod 700mvn ali se akumulacija za sada ne očekuje. U subotu još vetrovito uz severni vetar u buru duž obale Jadrana koja će najjača biti u noći ka suboti kada bi ponegde mogla imati i orkanske udare.

Nema ni govora o nekom arktičkom i sibirskom prodoru, posebno kad se vidi da će maksimumi u nizijama i za vikend ostati u opsegu od 4 do 8 stepeni Celzijusa i da će granica dnevnog marza biti na oko 850mnv.

Sa razvedravnjem od nedelje dolaze vrlo hladne noći i jutarnji mrazevi će se oko 22. novembra kretati od -8 do -1 stepen Celzijusa, na planinama pod snegom i koji stepen niže. Dnevni maksimumi već u blagom porastu.

Početkom sledeće nedelje kao što se i očekivalo sa ovako izraženim zapadnim vetrovima, serijom jakih i snažnih ciklona nad Atlantikom nad našim delom Evrope će dominirati polje anticiklona.

To znači da će na planianma ponovo vrlo brzo biti toplije od proseka, a da će se hladnoća zadržati samo i nizijama i kotlinama gde će se zbog spuštanja hladnog, težeg, vazduha uz statičnoj atmosferi formirati inverzioni sloj (magla).

Takvo stanje bi moglo potrajati sve do pred nam kraj meseca, ali za sada ne treba gledati tako daleko, jer i sinoptika za početak naredne nedelje nije savim jasna, međutim sve više naginje ka dugotrajnoj dominaciji anticiklona.

Pročitajte još: