Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

Narednih dana snažno polje anticiklona sa centrom nad našim delom Evrope uslovljavaće vrlo visok vazdušni pritisak, descedentne (silazne) struje u atmosferi, čestu pojavu temperaturne inverzije uz maglu i niske oblake, objašnjava meteorolog Marko Čubrilo.

Najčešća pojava magle se očekuje nad nizijama i planinskim kotlinama regiona te će nad ovim predelima dnevni maksimumi biti od 5 do 10 Celzijusa, dok će znatno više sunca biti na planinama, iznad inversnog sloja te će tamo maksimumi biti i do 16 stepeni Celzijusa, a duž Jadrana i na jugu Hercegovine i do oko 18 stepeni Celzijusa. Preovlađivaće suvo osim pojave lokalne rosulje iz magle i niskih oblaka.

Preporučujemo:

Oko srede će se sa istoka ka nama prebavicati manje količine hladnog vazduha te će uz jačanje vazdušnog strujanja doći do pojave razbijanja magle i niskih oblaka, posebno u košavskom području gde će na kratko početi slaba do umerena košava. Na zapadu i dalje tiho bez značajnog vetra i često tmurno vreme.

Dnevni maksimum od 8 do 14 stepeni Celzijusa te će u oblastima gde se niski obalci raziđu bez obzira na zahlađenje po visini pri tlu biti malo toplije nego u prvom delu nedelje. Nad krajnjim istokom Srbije ostaje turno uz rosulju.

Oko petka i za sledeći vikend ponovo dominacija anticiklona uz čestu pojavu magle i niskih oblaka koji će se ponegde zadržavati veći deo dana. Vetar slab, a dnevni maksimum u maglovitim predelima od 5 do 10, a u predelima bez magle do 14 stepeni Celzijusa.

Što se tiče minimalnih temperature, u predelima gde ne bude celodnevne magle uz malu dnevnu amplitudu minimumi iznad nule od 2 do 5 stepeni Celzijusa, a tamo gde ne bude celodnevne magle uz veliku dnevnu amplitudu minimumi od -3 do 3 stepena Celzijusa.

Oko 17. novembra stoji signal za još jedno manje spuštanje hladnog i suvog vazduha sa severoistoka, posebno ka istoku našeg regiona te bi tamo maksimum bio oko 3 stepena Celzijusa, dok bi na ostalim predelima bilo od 5 do 13 stepeni Celzijusa.

Tek oko 20. novembra počinje da se javlja signal za konkretniju izmenu sinoptike koja bi nam u trećoj dekadi meseca mogla doneti dinamičnije i padavinama svakako bogatije vreme.

Narednih dana će magla i niski oblaci u velikoj meri određovati vemenske odlike, a sinoptički će to biti period dominacije jakog anticiklona uz suvo i stabilno vreme.

Pročitajte još: