Vremenska prognoza
Alo.rs/ Ilustracija
Vremenska prognoza

Alo.rs/ Ilustracija

Vremenska prognoza, Foto: Alo.rs/ Ilustracija

U Srbiji nas danas očekuje veoma toplo, oblačno i vetrovito vreme, sa dnevnom temperaturom do 19 stepeni Celzijusa. Najniža temperatura kretaće se od minus jedan do 11, a najviša će biti od 12 do 19 stepeni, što je i dalje iznad granica normale za ovo doba godine.

Međutim već od nedelje kreće blaga promena temperature uz naoblačenje, mestimičnu kišu i jake udare vetra u pojedinim delovima naše zemlje. Krajem dana i u noći ka ponedeljku kiša će biti jača na jugozapadu i severu Srbije uz postepeni pad temperature.

Od ponedeljka nas ponovo očekuje zahlađenje, sa naoblačenjem i snegom. U utorak hladnije uz susnežicu i sneg povremeno, a u sredu ujutru slab mraz i manji porast temperature tokom dana. U nižim predelima narednih dana formiraće se manji snežni pokrivač, od dva do 10 centimetara, a na planinama povećanje će on dostići novih 15 do 20 centimetara.

- Bez obzira na vrlo jake padavine one neće dugo trajati, okvirno 4h-6h, tako da kada je u pitanju akumulacija snega, planinski delovi mogu očekivati obilniji sneg, koji će nošen jakim vetrom stvarati snežnu vejavicu i mećavu i tamo se preko 700mnv računa na akumulacije od 10cm do 30cm snega. Nizije uglavnom od 3cm do 7cm mokrog snega, dok ponegde može doći do akumulacije oko 10cm, ali ti detalji će se moći tek sutra odrediti. Deluje da u ponedeljak sledi još jedna ciklogeneza, ovog puta nad severnim Jadranom koja bi se preko središnje BiH premeštala dalje na istok i u koliko se ta očekivanja održe ponovo bi bilo padavina, na kopnu uglavnom snega, ali bez tako burnih događaja poput onih koji slede sutra. Oko 28. januara malo toplije, uglavnom uz kišu ispod 700mnv, dok je pred sam kraj meseca moguće novo, prolazno, zahlađenje - objasnio je Marko Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

Još jedna bitna napomena za sutra je da meteoropate očekuje dosta težak dan, vazdušni pritisak će jako opasti, dok će zatim sa premeštanjem fronta biti u naglom porastu, te će glavobolja, razdržljivost, mučnina, vrtloglavica i svi ostali simptomi poznati ovoj grupi građana biti prisutni.

Od utorka se računa na suvo vreme uz jutarnje mrazeve, koji na planinama od snegom mogu biti jaki, dok će dnevni maksimum uglavnom biti od 0 do 4 stepena Celzijusa.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: