Vrana "napala" Beograđanina: Ovo nikada ne smete da uradite ako se sretnete s ovom pticom?

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama u kom je Beograđanin imao navodno blizak susret sa vranom otvorilo je nove sumnje o potencijalnoj opasnosti od napada vrana.

Vrana, Gavran
Vrana, Gavran, Foto: Shutterstock

Dr Ivana Novčić, naučna saradnica Biološkog fakulteta, rekla je da je najbolje samo mirno produžiti dalje ukoliko želimo da odbijemo vrane od ovakvog vida ponašanja, i navodi da su mnoga ponašanja vrana, kao i drugih životinja, usmerena ka zaštiti potomaka.

Navodi da je ponašanje na snimku samo strategija na koji će životinja da odvrati predatora od napada.

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ističe da je ponašanje građanina na snimku vrlo neprikladno, i da je to odličan primer kako ne treba da se ponašamo kada dođemo u kontakt sa vranama.

Građanin se zadržavao dugo u blizini vrana koje su se, kako navodi Knežević, očigledno osećale ugroženo.

Ističe da treba samo da se udaljimo kada čujemo da se vrane oglašavaju, dok Novčićeva snimak ne ocenjuje kao napad vrana na našeg sugrađanina, nego zastrašivanje.

Na pitanje voditelja da li vrana besno čupa lišće da bi odvratila predatora od gnezda, Novčićeva ističe da nauka izbegava da projektuje ljudsko ponašanje na ponašanje životinja, tako da se ne može govoriti o "besu" ptice.

A kako da se ispravno ponašate kada se susretnete sa uznemirenom vranom, a šta da izbegavate, pogledajte u video-prilogu.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi