Voditeljka b92
Printskrin
Voditeljka b92, Foto: Printskrin

Ipak, u dnevniku na nacionalnoj televiziji B92 moglo se čuti nešto sasvim drugo. Naime, voditeljka dnevnika je napravila lapsus ili nenamernu grešku i spomenik tragično preminulim đacima nazvala ni manje ni više imenom "ve tri" umesto "peto tri", jer se ime odnosi na razred koji je streljan u tim nemilim trenucima.

Gledaoci su ostali zbunjeni izrečenim, a mnogi od njih su se zapitali koji je to spomenik "ve tri" i odakle u Srbiji to utvrđenje, kome je posvećen i gde je u opšte taj spomenik. Nakon prve zbunjenosti nakon voditeljkinog lapsusa, svi su shvatili da je ipak reč o spomeniku V/3 kragujevačke gimnazije, a ne o nekom "ve tri" postumentu.

Gledate li televiziju?

 

Na društvenim mrežama je video sa napravljenom greškom u dnevniku postao viralan, a mnogi od komentara su bili veoma šaljivi, ali mnogi od njih su išli i u smeru da je nedopustivo da se takav tip grešaka pojavljuje na nacionalnoj frekfenciji i da je to na neki način izrugivanje ruglu sećanje na tragično streljane đake. Mnogi korisnici društvenih mreža bili su veoma besni što se na takav način prezentuje vest takve tematike. Ipak, sve u svemu, voditeljka je izgleda nenemerno izazvala buru u javnosti, a video se internetom širi munjevito.

Podsetimo, spomenik streljanim đacima i profesorima - "V/3" se nalazi u Spomen kompleksu Spomen-park Kragujevački oktobar, na mestu gde je streljana najveća grupa učenika zajedno sa 18 profesora. Spomenik je podignut 1963. godine i predstavlja originalno umetničko delo, vajara Miodraga Živkovića, koje je za inspiraciju imalo rimski broj pet i pod tim imenom je i ostao prepoznat tokom prethodnih decenija.

Kroz ovo vajarsko delo data je višestruka simbolika. Ono podseća na sasečena krila i nemoć nejake ptice koja se odvaja od zemlje nemoćna da uzleti. Takođe, simbolizuje razred V/3 kragujevačke gimnazije, čiji su đaci stradali na ovom mestu i u čiju je čast spomenik podignut.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Vladimir

08.09.2020 14:51

Spomenik gde treba voditi svaku nemačku delegaciju, svakog nemačkog diplomatu kada dodje na službu, svakog nemačkog investitora,... Pogotovo ako pokušaju da zucnu nešto o Srebrenici i Račku. Masakrom nad 5000 dece oni su ustvari ubili 450,000 nerodjenih gradjana Srbije do danas. Svako od nerodjenih bi doprineo zemlji za svoj radni vek sa 200,000$ BDP. Pa vi vidite...

Рума

08.09.2020 15:22

Овако нешто неби смело да се деси једној образованој особи,поготово што особа на том месту ако је и мало начитана треба да зна да то не може бити ве три већ пето три разред ,да не причам остало.Слабо гледам телевизију,али доста читам,па се често појављује" водитељка имала лапсус"