Bensedin
B. Vučković
Bensedin

B. Vučković

Bensedin, Foto: B. Vučković

* U Srbiji za godinu dana izda se 5,3 miliona kutija lekova za smirenje

* Svaka treća žena i Svaki sedmi muškarac

* Sve više mladih

Godišnje se u Srbiji, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, izda oko 5,3 miliona kutija lekova za smirenje. Te medikamente svakodnevno koristi svaka treća žena i svaki sedmi muškarac. Istraživanja pokazuju da je potrošačima sedativa sve više mladih.

Prema rečima farmakologa dr Janka Samardžića, profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu lekovi za smirenje značajno se više koriste u Srbiji nego u zemljama srednje i severne Evrope.

- U saradnji i s Agencijom za lekove i s Institutom za javno zdravlje, koji su izneli svoje podatke, analizom svih ovih informacija, dobijamo indeks potrošnje, odnosno da preko 20 odsto odrasle populacije u Srbiji koristi ili je koristilo u prethodnih 12 meseci neki od ovih preparata, to jest lekova za smirenje - naglašava dr Samardžić.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Sasvim je izvesno da sedativi neće rešiti probleme ni kod kuće ni na poslu. Oni zapravo, kako objašnjava Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, imaju ulogu poštapalice, da trenutni problem naprave lagodnijim.

- Kao i svi lekove, tako i sedative, koji utiču na centralni nervni sistem, treba uzimati samo po ultimativnoj preporuci specijaliste. Nažalost, dostupnost takvih preparata je relativizovana, iako postoje propisi da to ne može da se dobije u slobodnoj prodaji, ipak ima široko tumačenje ovog propisa - ističe Raičević.

 BONUS VIDEO: Kontinenti se zamenili, građani sa mukom očekuju dane koji predstoje