Sveta tri apostola
SPC
Sveta tri apostola

SPC

Sveta tri apostola, Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju, svetitelje iz 1. veka.

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Apostol Pavle pominje Svetog Arhipa u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim "drugarom u vojevanju".

Što se Svetog Filimona tiče, on je ostao upamćen po tome što je u gradu Kolosaju imao kuću koja je bila središte hrišćanstva koji su se tu okupljali na molitvi. Nakon nekog vremena, Filimon je postao i misionar koji je, putujući po svetu, širio hrišćanstvo i božiju misao.

Sveta Apfija bila je Filimonova žena i život je provela služeći u kući koju su ona i njen muž pretvorili u pravu, malu crkvu.

Život ovo troje svetitelja iz korena se promenio u danu kada se slavio praznik neznaboškoj boginji Artemidi.

Svi hrišćani sabrali su se na molitvi u Filimonovoj i Apfijinoj kući kada su, prema priči, neznabošci upali, uništili crkvu i zarobili sve vernike.

Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija, kao vođe, nakon toga su stavljeni na strašne muke – šibani su i udarani, a nakon toga zakopani u zemlju do pojasa i gađani kamenjem. Tokom ovog mučenja, preminuli su Filimon i Apfija, ali je Arhipa snašla još surovija sudbina.

Preporučujemo i:

Njega su, jedna živog, izvadili iz rupe i ostavili deci da se "igraju". Predanje kaže da su upravo ona bila ta koja su ga izbola noževima i konačno usmrtila.

Ipak, kao onima koji nisu znali šta čine, Sveti Arhip je oprostio deci ovaj strašan greh i mirno i radosno krenuo u susret svojim prijateljima Svetom Filimonu i Apfiji. Zato običaj kaže da se na današnji dan mire zavađeni i opraštaju greške onima koji su se o nas ogrešili.

Molitva za izbavljenje

Današnja molitva veoma je kratka i jednostavna. Predanje kaže da nju danas treba da izgovore svi ljudi koji su u nevoljama ili im je protekli period bio težak.

"Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim".

Pročitajte još: