OTAC JOJ BRANIO DA SE UDA ZA VOLJENOG Ubila se zbog tuge, a sad njen duh u crnoj haljini seje strah u ovom kraju Srbije!

Među najvećim misterijama naših prostora posebno mesto zauzima Crna dama tj. duh mlade žene u crnoj haljini, koja se pojavljuje „niotkuda“.

Šuma
Šuma, Foto: Tanjug/ Jaroslav Pap

Ovakvu utvaru naši sugrađani su najviše viđali u okolini Zemuna i Srebrnog jezera, ali i na drugim lokacijama širom zemlje. Nikada nije utvrđeno o čemu se zapravo radi.

Budući da je o dotičnoj devojci svedočilo bezbroj očevidaca, o ovom događaju ispredaju se brojne legende. Priča je vremenom uobličena u romansu koja je imala tužan kraj, usled čega nesrećna devojka ne može da pronađe mir.

Crna dama je, kažu, devojka iz okoline Smedereva koja je izgubila majku po rođenju. Ostala je sama sa ocem koji nije birao načine da zaradi i ispuni joj i najmanji kapric. Ipak, u jednom je bio neumoljiv. Nije odobravao njenog izabranika – siromašnog mladića u koga se zaljubila. Jedne noći otac je pratio zaljubljeni par do reke i zakleo se da će ih rastaviti. Od sutradan, mladiću se gubi svaki trag. Nesrećna jedinica od tuge je skončala u virovima reke pored koje je poslednji put bila sa svojim dragim.

Legenda se razvila u više različitih pravaca, pa je poznata i verzija prema kojoj se par zajedno bacio u reku. Nesrećnog mladića su uspeli da spase, a devojka je zauvek ostala među tamnim virovima.

U skladu sa karakterom priče, nesrećna mlada žena nikada nije pronašla svoj mir. Neutešna, ona luta ovim svetom u crnoj haljini i tek ponekada nekome dozvoli da je vidi. Već sledećeg trenutka, utvara nestaje.

U našoj zemlji ovakva priča nije usamljen slučaj. Jedna od najpoznatijih priča vezana je za Belu ženu u venčanici, takođe iz okoline Smedereva. Radi se o nevesti koja je ostala bez verenika, ali postoji bezbroj različitih verzija.

U našem narodu ima onih koji zaista veruju da se Crna dama povremeno vraća sa onog sveta i besmisleno luta ovim teritorijama dok drugi ceo slučaj pripisuju nečijoj šali. O čemu se zapravo radi nikada nije utvrđeno. Jedno je ipak sigurno: ko god ona bila, dotična dama nikada nije nestala…

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi