Jovanka Broz, Josip Broz Tito
Youtube printscreen
Jovanka Broz, Josip Broz Tito

Youtube printscreen

Jovanka Broz, Josip Broz Tito, Foto: Youtube printscreen

Tako Večernji list započinje intervju sa jednim od kuvara Josipa Broza Tita, koji je podelio svoja brojna iskustva.

On je objasnio i da je na Brione otišao na praksu, kao jedan od najboljih učenika Ugostiteljske škole u Zagrebu, da je tamo sretao Krležu i Koču Popovića i da je nakon toga zadržan kao deo Titovog kabineta.

"UMRO JE DRUG TITO" Prvi je na TV-u pročitao vest koja je šokirala Jugoslaviju, a onda je shvatio da ima POGREŠNE PANTALONE! (VIDEO)

"Tito je živeo u Užičkoj 15, to je bilo privatno. Prijemi su bili organizovani u Palati federacija, Starom dvoru, Novom dvoru, Plavom vozu, na Galebu, u avionu i svuda smo išli sa njim. U avionu je kuhinja bila minijaturna, jedva bih se u njoj okrenuo. Više nam je služila da odložimo hranu koju nosimo na put, a među tom hranom uvek je bila pršuta. Uvek smo nosili naše proizvode, naše meso", prepričava Titov kuvar.

Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Molnar je govorio i o tome da Tito nikada nije imao ljude koji probaju hranu za njega i da je nakon što bi spremio jelo i sam probao kakvog je ukusa. Naglasio je da nikada nije bilo velikog pritiska na njih.

"Jednom se dogodilo samo da nismo poslužili ručak za sve te godine. Stari je uvek ručao u 13 časova, a tada u Plavom vozu nismo postavili na vreme. Imali smo problem sa rernom. On je sačekao pet minuta i otišao. Uplašio sam se jako. Međutim, nije nam nikada pomenuo to".

"DA VIŠE NIKADA NISAM ČUO DA NE VOLIŠ RUSE" Unuka Josipa Broza Tita otkriva do sada nepoznate detalje iz njegovog života, a onda progovorila o informbirou

Otkrio je Molnar i da je Tito za doručak najčešće jeo pileću džigericu u slanini, kao i da je voleo specijalitete od jezika. Pio je roze koji je sam pravio na Brionima, a od piva je konzumirao samo "Pilsner Urquell", koje se pravi u Plzenju.

Pored mnogih pravila i navika koje je imao, Tito je znao da poremeti proceduru."Dešavalo se ponekad da dođe ujutru u kuhinju i da kaže - dečki, dajte da si sam spečem jaja. Naravno, dopuštali smo mu. Znali smo da ga kuvanje opušta", zaključio je Molnar.