Svi mediji moraju da budu na ćirilici, ako ne ispune jedan uslov, PLATIĆE PAPRENU KAZNU

Ćirilica će biti obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou

Kiosk trafika
Ilustracija, Foto: Alo!/Marko Đoković

Vlada Srbije formiraće savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma. Celokupna komunikacija državnih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave moraće da bude na srpskom jeziku, ćirilicom.

Sin Petar ljubio krst i kovčeg Miše Ognjanovića, Sanja plakala i dozivala Mišu, pored odra bila i MAJKA LUKE BOJOVIĆA!

Isto važi i za obrazovne i naučne ustanove i medije čiji osnivač je država, koji imaju državni kapital, kao i za elektronske medije sa nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama.

Ćirilica će biti obavezna i za sva javna preduzeća i ustanove i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja koja predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Na srpskom jeziku, ćirilicom, kako je predviđeno, obavezna je komunikacija u pravnom prometu, posebno za navođenje naziva, sedišta i delatnosti preduzeća, naziv robe, uputstva za upotrebu nekog proizvoda, deklaracije za proizvode, garantne listove, račune, potvrde...

Sanju prijatelji pridržavali dok su kovčeg iznosili iz kapele, SUZE JOJ SE SLIVALE NIZ LICE!

Predloženi zakon definiše latinicu kao pomoćno pismo, te ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica mora da ima prednost.

- Predlog za izmene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma prosleđen je Vladi Srbije i nalazi se u redovnoj proceduri. Čim se cela procedura završi Zakon će stupiti na snagu - rekli su nam iz Ministarstva kulture.

Ukoliko institucije koje imaju obavezu da koriste ćirilicu prekrše ovu odredbu, odgovorno lice biće kažnjeno od 5.000 do 100.000 dinara. Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu, deklaraciju ili garantni list biće od 500.000 do milion dinara, a odgovorno lice u organizacijama koje ignorišu ćirilicu biće kažnjeno do 70.000 dinara.

ISPLIVALA ŠOKANTNA PREPISKA PEDOFILA IZ NOVOG SADA: Lepo, slatko bih ga poljubio, kaži mami...

- U oblasti javnog informisanja na srpskom jeziku, obaveznim korišćenjem ćirilice obuhvaćeni su, pored javnih servisa, mediji sa učešćem državnog kapitala. Ostali mediji mogu dobijati podsticaje za korišćenje ćirilice - ističu iz Ministarstva kulture.

Postoje i izuzeci od službene upotrebe jezika i pisma, i to kada je reč o privatnoj komunikaciji, pisanju i upotrebi ličnih imena, dvojezičkim publikacijama i kompjuterskim programima, prihvaćenoj naučnoj i tehničkoj terminologiji, naučnim i umetničkim delima, kao i naučnoj i obrazovnoj delatnosti škola na stranim jezicima. Izuzete su i marke proizvođača i robe i oznake porekla robe i usluga.

- Poenta predloga je jasno i realno određivanja prostora službene upotrebe jezika i pisma, afirmicija ćirilice kao kulturnog dobra koje je i jedno od ravnopravnih pisama EU. Ako je već u regionu ćirilica prećutno istisnuta, državi Srbiji i srpskoj kulturi ne može biti svejedno da li je prisustvo ćirilice bitno suženo u društvenoj komunikaciji. Latinica svoj prostor drži i održava svakako - dodaju iz Ministarstva kulture.

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: ivan
  02/08/2018 - 10:26
  Tako i treba.Srgbija mora da sačuva svoj indetitet.
 • Korisnik: ana
  01/08/2018 - 22:52
  Moramo se potruditi da sacuvamo svoje pismo.
 • Korisnik: Goran
  01/08/2018 - 22:18
  Puna podrška sa moje strane. Ćirilica je naše pismo, ono po čemu smo prepoznatljivi, deo našeg identiteta i moramo je negovati i čuvati.
 • Korisnik: paramonte
  01/08/2018 - 21:18
  Mora da se zna koje je zvanicno pismo.
 • Korisnik: Сараџогла
  01/08/2018 - 21:11
  Ало,бре,геџо србине,власник си ЗВАНИЧНО најбољег писма на свету СРПСКА ЋИРИЛИЦА и тебе држава треба да те натера да је користиш?ЈЕДНО СЛОВО - ЈЕДАН ГЛАС! Светски компјутерски генијалци веле да је српска ћирилица идеална за компјутере.Нема оно пише једно а ти читаш друго!Компјутери тако писмо лако читају.А ја углавном цитам коментаре на писму проклетих,рузних и злих енглеза?То ти казем.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi