Pametne kuće
Promo
 
Pametne kuće, Foto: Promo

Sa druge strane, tu su sistemi pametna kuća, u kojima apslolutnu dominaciju imaju informacione tehnologije i savremeni mehanizmi koji olakšavaju svakodnevni život.

Na osnovu ugradnje inovativne sobne antene, televizora sa posebnim funkcijama, video nadzora, sistema štednje energije i drugih inovacija, tradicionalne postaju pametne kuće. U ovom tekstu dajemo ključne inovacije pametnih kuća, a u vezi su sa savremenim televizorima.

Praćenje video nadzora na TV-u

Video nadzor je danas sastavni deo pametnih kuća. Omogućava praćenje svih situacija u prostorijama, dvorištu, i drugim delovima koji je neophodno posmatrati ili nadzirati. Pritiskom jednog dugmeta na tasteru daljinskog upravljača moguće je pregledati svaki pojedinačni kadar i ugao postavljenih kamera. Svakako, redovan TV servis neophodno je da se realizuje, radi trajnosti i dobrog funkcionisanja televizijskog uređaja.

Da bi se povezao sistem video nadzora sa televizormo, neće vam biti potrebne sobne TV antene kao ni spoljašnje antene, već se konekcija vriši putem internet konekcije. Dobra povezanost kamera i televizora daje mogućnost da se prati stanje u svakom trenutku. U slučaju da izostane pravilno funkcionisanje, redovan servis video nadzora i popravka televizora mogu dati adekvatne rezultate. Svakako, praćenje video nadzora na TV-u danas je sve češće neophodnost.

Ušteda energije u svakom trenutku

Kod tradicionalnih kuća potrebno je direktnim pritiskom na dugme manipulisati osvetljenjem, grejanjem, klima uređajima, računarima i televizorima. U slučaju da se nešto od toga preskoči, može doći do enormno visokih računa za utrošak električne energije, čak i do kvarova. Onda je na primer popravka televizora, klima uređaja i drugih aparata neophodna. Servisiranje i delovi mogu da koštaju više nego sam uređaj. Zato, kod pametnih kuća postoji mogućnost instaliranja računarskog sistema koji će automatski isključiti sve aparate, zatvoriti prozore i druge elemente koje podesite kada vi niste kod kuće. Čak iako danas savremeni televizori imaju opciju za podešavanje sata kada će se isključiti, ovaj mehanizam može „odmoriti“ ne samo TV uređaj, već i učiniti da TV antena „napravi predah“. Tada neće biti potreban TV servis, što značajno štedi vaš novac i čini dom inovativnijimi bezbednijim.

Jedan taster za sve

Da biste pokrenuli svoj video nadzor na televizoru, klima uređaj, grejanje ili spustili roletne, pametne kuće daju idealno rešenje – jedan taster za sve. Čak i kad niste kod kuće, podešavanja se mogu kreirati da sve funkcioniše kako ste zamislili. Pritiskom na dugme možete kontrolisati nivo osvetljenja, ali i koji uređaji će biti uključeni, a koji isključeni. Blagovremenim podešavanjem isključivanja uređaja, izostaće popravka televizora, računara, ili njihovo preterano zagrevanje i trošenje. TV servis dostupan je od strane velikog broja preduzeća koja se bave ovom delatnošću i prema potrebama mogu podesiti sve neophodne elemente koje ćete pratiti jednim tasterom, kao što je video nadzor, praćenje sadržaja na „youtube“ kanalu, pristup društvenim mrežama sa televizora i slično. Klasična, sobna antena sve je manje u upotrebi, jer se televizijskim programima pristupa preko „smart“ uređaja, ili kućnog modema. Na jedan „klik“ možete sve regulisati u vašem domu, čime olakšavate svakodnevnicu, što je osnovna prednost pametnih kuća, za svakog člana porodice.
Pametne kuće postaju sve više prisutne u našoj zemlji. Funkcionišu na osnovu informacionih i internet tehnologija, koje su doživele ogroman razvoj i napredak u poslednjih 20 godina. Omogućavaju da na primer vaš televizor ima kontrolu nad mnogim sferama, kao što je: video nadzor, internet sadržaj, društvene mreže, ali i standardni programi. Kako TV, tako i svi drugi uređaji su doživeli veliko unapređenje funkcionisanja pojavom pametnih kuća.