Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

- Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu "Sputnjika V", njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko "Sputnjik lajt" vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde - poručila je Brnabić.

Glavna razlika između "Sputnjik lajt" i "Sputnjik V" je u tome što je "lajt" jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od "V", koja se daje u dve doze.

Kako je krajem januara objavljeno na Tviter nalogu "Sputnjika V", "lajt" će da se pojavi u februaru. .

To saopštenje usledilo je nakon što je američka kompanija "Džonson i Džonson" objavila da efikasnost njihove vakcine koja se daje u jednoj dozi varira od 69 do 85 odsto.

- Vakcina "Džonsona i Džonsona" je u suštini samo prva doza Sputnjika V - napisali su tvorci ruske vakcine.

Šef Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da će nova verzija vakcine biti namenjena uglavnom stranim tržištima, odnosno da će zbog lakše primene biti orijentisana na mesta gde postoje žarišta epidemije.

"Lagana" verzija Sputnjika V dobila je 11. januara dozvolu za klinička ispitivanja od strane ruskog ministarstva zdravlja. Ispitivanje se sprovodi na 150 dobrovoljaca i vrši se u tri medicinske ustanove: Prvom medicinskom univerzitetu "Sečin", Naučno-istraživačkom centru "Eko-bezbednost" i Naučno-istraživačkom institutu za grip "Smorodinceva".

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: