kiša, nepogode, vremenska prognoza, ljudi, Beograd
Alo!/Masanori Jošida
Devojčici vade živog crva iz gornje usne

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

Pripadnice lepšeg pola u Srbiji godinama svesno rizikuju sopstveno zdravlje ubrizgavajući u usne i bore zabranjenu supstancu biopolimer, a „stručnjaci“ koji izvode te intervencije pune džepove i razvijaju nelegalni biznis.

Poljoprivrednik iz Bačkog Petrovca opet pokorio Slagalicu! Pobedio, a onda govorom rasplakao čitavu Srbiju!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 22:11 Prošle godine Vladimir je već trijumfovao u ovom kvizu Slagalica, Foto: Printscreen Vladimir Krnač iz Bačkog Petrovca sinoćnji je pobednik Slagalice sa osvojenih 264 poena.

Kako „Alo!“ istražuje, Srpkinje koje su upravo biopolimerom želele da dođu do savršenog izgleda najčešće su nakon intervencije bile oduševljene efektom, međutim, većina njih je posle određenog vremena proklela dan kada se odlučila da tu supstancu ubrizga u svoje lice.

A kako i ne bi kada je, kako stručnjaci objašnjavaju za „Alo!“, biopolimer zapravo ulje kojim se podmazuju medicinski instrumenti, a može da služi i za masažu tela.

Samo lekari i stomatolozi mogu da vrše estetske korekcije

Neuroradiolog dr Kristina Davidović za „Alo!“ navodi da je biopolimer u Srbiji registrovan kao sredstvo za negu kose i tela. - Mnogi kozmetičari reklamiraju biopolimer i navode da on traje od tri do pet godina, a zapravo vreme njegovog poluraspada je 3.000 godina! Po zakonu, kozmetičari ili kozmetolozi ne smeju da obavljaju estetske zahvate. Njih mogu da izvode isključivo doktori medicine ili stomatolozi u registrovanim ordinacijama - kaže dr Davidović.

 Koliko njegove posledice mogu biti štetne, govori i podatak da kada se pomenuta materija ubrizga u usne, nakon određenog vremena ona počinje da otpada povlačeći za sobom usnu, a očajne pripadnice lepšeg pola upravo tada hitaju lekaru. Jedna od onih kojoj se svakodnevno obraćaju upravo takve pacijentkinje jeste i dr Vesna Rakić, koja za „Alo!“ objašnjava da su komplikacije koje mogu nastati upotrebom bioplimera trajne i doživotne.

- Fibroza, fistule i migracija u tkivu samo su neki od neželjenih efekata koji mogu da zadese pacijentkinje koje su usne ili bore popunjavale biopolimerom. Ovaj veštački preparat je vrlo jeftin i nema dozvolu Agencije za lekove u Srbiji, a zarada onih koji ga ubrizgavaju je velika - navodi dr Rakić.

Naša sagovornica ističe da retko koji hirurg u Srbiji prihvata da hirurški vadi ovaj preparat, a da većina pacijentkinja koje dođu da traže pomoć navodi da nisu ni znale šta im zapravo kozmetičar ubrizgava.

Operacija Operaciona sala Hirurg Hirurgija

Profimedia

 Operaciona sala , Foto: Profimedia

 

Činjenice

- Stručnjaci kažu da se biopolimer samo u Srbiji zove tim imenom, a da je zapravo reč o silikonskom ulju.

- Njegovo ponašanje u tkivu se ne može predvideti, kao ni efekat posle određenog vremena.

- Upotreba biopolimera u našoj zemlji nije registrovana kao bezbedna za upotrebu. - Svi oni koji odu na ulepšavanje kod nestručne osobe kasnije uglavnom završe kod plastičnog hirurga.

- Prema zakonu, državne i privatne zdravstvene ustanove su jedina mesta na kojima mogu da se obavljaju tretmani poput mezoterapije, ubrizgavanja botoksa i hijalurona

 - Dolaze nam pacijentkinje iz Srbije, ali i ostalih zemalja bivše Jugoslavije, sve one plaču i govore da ne mogu da se pojave u javnosti jer ih ljudi zagledaju i pitaju šta im je. Jedna pacijentkinja je hirurški vadila biopolimer iz usana jer deca nisu želela da mama dolazi u školu po njih! Ispričala je da su joj se deca smejala - ističe dr Rakić.

Međutim, mnoštvo devojaka koje prolaze kroz skup i dugotrajan postupak koji uključuje smanjivanje ožiljaka na usnama, pokušaje popunjavanja zapremina nastalih vađenjem silikona i odstranjivanje upalnih granula, tretman ubrizgavanja biopolimera uradilo je nelegalno u nekom od kozmetičkih salona ili čak u privatnim uslovima.

Upravo takve činjenice govore da je posredi krivično delo, a osim toga što ovakvi zahvati prolaze neoporezovano, na njihovom suzbijanju uskoro bi trebalo ozbiljno da se pozabavi Republička stručna komisija za plastičnu hirurgiju Ministarstva zdravlja. Naime, kako je nedavno najavljeno, inspekcija će pročešljati sve objekte u kojima se izvode estetske procedure, plastične operacije i popularni antiejdžing tretmani, a lekarima koji obavljaju pomenute zahvate bez završene specijalizacije iz plastične hirurgije licenca će biti trajno oduzeta.

Pročitajte još:

Međutim, kako se ranije moglo čuti u javnosti, najveći problem predstavlja manjak inspekcijskih službenika koji sprečava bolju kontrolu, pa se dešavalo da čak i kada neke objekte inspektori zatvore, oni već sutradan nastavljaju da radom. Takođe, upravo ti „stručnjaci“ često svoje usluge nude i preko specijalizovanih sajtova za popuste, što naročito izaziva pažnju lakovernih pripadnica lepšeg pola.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina