VOJNIK SAŠKO JE PAO MRTAV, A RULJA JE JURNULA Sećanje na krvavi Đurđevdan 1991 u Splitu, dan kad je konačno umrla Titova država

Prvi oružani napad na pripadnike JNA

saško gešovski, JNA, smrt, Split
saško gešovski, JNA, smrt, Split, Foto: printscren youtube

 

Na Đurđevdan pre 28 godina u Splitu izvršen je prvi oružani napad na pripadnike JNA. Tada je ispaljen jedan hitac na vojnika Saška Gešovskog. Saško je pao mrtav, a tada je i zvanično ubijena Jugoslavija!

ZLOČIN IZ VAZDUHA U AKCIJI BLJESAK ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVARAO Ovako su hrvatski migovi sejali smrt po civilima! Ali se jedan nije vratio

Mladić iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, Saško Gešovski, koji je tada imao svega 19 godina, pao je kao prva žrtva tek započetog rata u Jugoslaviji. On je tog kobnog jutra 6. maja 1991. godine bio na dužnosti stražara ispred komande Vojnopomorske oblasti u Splitu.

Pred Komandom je bilo više od 30.000 demonstranata sa šahovnicama koji su protestovali, navodno, zbog blokade sela Kijevo za koje su optužili JNA i Srbe. U jednom trenutku su počeli da pucaju na vojnike.

"SRBI, ZAPALIĆEMO VAM GRAD" Neviđeno divljaštvo hrvatskih policajaca! Pretili, zvali devojke na s*ks, pa mladiću razbili glavu!

Jedan metak ispaljen iz gomile bio je fatalan za Gešovskog, ali se ni do danas ne zna ko ga je ubio. Jedni su govorili da je egzekutor bio hrvatski MUP-ovac Ivan Vrdoljak, a drugi da ga je navodno ubio poručnik JNA.

 

Toga dana u devet časova, putem interne radio-stanice, predsednik Nezavisnog sindikata Brodograđevinske industrije Split i predsednik Hrvatske unije nezavisnih sindikata za srednju Dalmaciju, Jure Šundov pozvao je "škverane" da se okupe pred glavnim vratima brodogradilišta, da bi sat vremena kasnije krenuli ka Komandi Vojnopomorske oblasti.
Nešto pre jedanaest časova, "škverane" i radnike iz drugih splitskih preduzeća, kao i građane koji su im se usput priključivali, pred zgradom Komande je dočekao kordon policije i pripadnika jedinica posebne namene, koji su svojim telima formirali živi štit.

saško gešovski, JNA, smrt, Split
saško gešovski, JNA, smrt, Split, Foto: printscren youtube

 

Iza njihovih leđa, Komandu su čuvala dva oklopna transportera, jedan s istočne i jedan sa zapadne strane. U jedanaest časova gomila protestanata je probila kordon, posle čega je nastao opšti haos, koji je rezultirao penjanjem demonstranata na oklopni transporter, rvanjem s vojnikom koji je bio u transporteru za mitraljezom. Pri tom je jedan od članova posade davljen, a to su zabeležile i televizijske kamere, čula se i pucanjava iz vatrenog oružja.

U tim neredima bio je ubijen mladi vojnik iz Makedonije, Saško Geškovski.

 

Njegovi roditelji, otac Goce i majka Cveta još uvek nisu saznali pravu istinu o smrti svoga sina koga su ponosno ispratili u Split na odsluženje vojnog roka u tadašnju JNA.

- To što do danas ne znamo kako je poginulo naše dete jako nas boli. Želeo je da služi otadžbini. U vojsku je otišao 17. septembra 1990. godine u vojnu policiju u Split, a iz vojske je trebao da izađe u septembru 1991. godine. Taj dan, na žalost nismo dočekali - rekao je makedonskim medijima otac ubijenog vojnika, Goce Gešovski.
U vreme ubistva mladića iz Kavadaraca, u Splitu je bio ranjen i Toni Stojčev iz Makedonske Kamenice, koji je pokušao da pomogne smrtno pogođenom zemljaku.

 

Tih dana svet su obišle i slike davljenja vojnika JNA na transporteru, Svetlanča Nakova iz sela Laki kod Vinice na istoku Makedonije.

saško gešovski, JNA, smrt, Split
saško gešovski, JNA, smrt, Split, Foto: printscren youtube

 

- Tog jutra se ispred vojne komande u Splitu okupila velika grupa građana koji su protetsvovali protiv nas, vojnika JNA. Većina demonstranata su bili naoružani. Prvo su napali mene. Bio sam u transporteru. Odjednom sam osetio da me je neko uhvatio za vrat i počeo da davi.

- Spasio me je zemljak, vozač transportera Slave Jovanov iz strumičkog sela Vasilevo, koji je uspeo da mi otkopča kaiš na šlemu i uvuče me u vojno vozilo. Imao sam sreću što sam preživeo. Velika je tragedija što je život izgubio moj drug Saško Gešovski. Demonstranti su ga surovo ubili - prisećao se Svetlančo Nakov.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi