Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev
Tanjug/Dragan Kujundžić
Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 *  Tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, srpski i ruski zvaničnici će potpisati sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha

* Ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi

* Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu u januaru ove godine

Među sporazumima koji će danas, tokom posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, potpisati srpski i ruski zvaničnici je i sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Kako Tanjug saznaje, ova primopredaja bi trebalo da se dogodi do kraja godine u Moskvi.

Brnabić i Medvedev oduševljeni! Ceo svet sada bruji, dušmani se grizu od muke! (FOTO)

AUTOR: Alo/Tanjug DATUM I VREME: 19.10.2019. 15:46 Ukazana je velika čast predsedniku Vlade Ruske Federacije.

 

Povratak 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, jedine nedostajuće stranice najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, tokom Putinove posete Beogradu u januaru ove godine.

Dmitrij Medvedev

Tanjug/Dragan Kujundžić

Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

U međuvremenu, trebalo je obaviti brojne procedure, jer, kako je Tanjugu ranije rečeno u Nacionalnoj biblioteci u Sank Peteburgu, u Rusiji postoji zakon o zabrani povratka umetničkih dela koja se nalaze na teritoriji te zemlje.

Pored ovog, biće potpisan i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Takođe, biće potpisan i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo-granica sa Crnom Gorom izmedu Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice".

Uz to, biće potpisan i Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji izmedu "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional.

Ana Brnabić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ana Brnabić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Danas će srpski i ruski partneri staviti potpise i na Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i na Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, biće potpisan i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Feedralne carinske službe u borbi portiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima "Nikola Tesla", Beograd, i "Šeremetjevo", Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije potpisaće Memorandum o razumevanju.

Biće potpisan i Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

BONUS VIDEO: Govor predsednika Vučića na vojnom aerodromu