Novi Beograd
screenshoot/Prva TV
Novi Beograd

screenshoot/Prva TV

Novi Beograd, Foto: screenshoot/Prva TV

Nakon što se podigla prašina oko ovog neobičnog slučaja, otkriveno je i ko je to uradio. Ovu konstrukciju postavio je poznati umentik Andrej Josifovski.

Josifovski je snimak donošenja kartonskog kipa, sa potpisom "nova vera" objavio nešto posle četiri sata na društvenoj mreži. Za medije je rekao da mu je cilj i ideja bila da pokrene ljude na razmišljanje.

Novi Beograd

Printscreen/Google Maps

Novi Beograd, Foto: Printscreen/Google Maps

- Moglo bi se reći da je to uspelo. Poenta je bila da postavim rad "Nova vera" baš ovako, da svojim umetničkim radom ukažem na to da nas kamere prate svuda, da sad više nema razlike između privatnog i javnog prostora - rekao je on.

Nedavno je pokrenut internet portal hiljade.kamera.rs posvećen građanskoj kontroli upotrebe tehnologija za masovni nadzor. Umetnik je rekao i da je ovu novobeogradsku raskrsnicu izabrao zato što je kamera postavljena na stubu u obliku krsta.

- Ali to ne znači i da je to jedino značenje ovog rada. Kvalitet rada i jeste u tome da svako može da mu pronađe novo značenje. Izuzetno mi je drago da na ovim prostorima umetnici još pokreću na razmišljanje - istakao Josifovski za medije.

Komentari (2)

Dule

22.05.2020 19:47

Немојте бити наивни, није разлог постављања распећа на Новом Београду то што сте навели. То је католичко распеће и није му место у Београду. На њему Христово тело стоји вертикално и оба стопала су му прикована истим гвозденим клином, а на православном распећу тело је извијено у облику латиничног слова "С" и стопала су прикована са два клина. Ради о примитивној провокацији београдских усташа и њихових присталица који тврде да је Срем са Новим Београдом хрватска територија.

Dejan

24.05.2020 14:04

Ovo me podseca na americki narod. Koji se boje i od komarca kad im udje u stan. Odmah frka zvanje policije itd. Panika.. veliki brat je tu. A tek ce i da bude.