Bolnica
Tanjug/AP
Bolnica

Tanjug/AP

Bolnica, Foto: Tanjug/AP

O tome kako da sačuvamo zdravlje pluća, o najčešćim bolestima ovog organa koji je najpšre strada kod zaraženih korona virusom, za RTS je govorila pulmolog dr Aleksandra Dudvarski Ilić.

Pušači su posebno ugroženiji i podložniji infekcijama. Šta je savet za njih, šta mogu da urade kako bi što bolje očuvali zdravlje?

- Kod pušača je bitno da ako se jave simptomi koji nisu ranije postojali, obavezno da se jave lekaru. Pušač kaže imam 'pušački kašalj', ali ako primeti da je učestaliji, jači, ima sadržaj, svežu krvi, ako ima bol u grudima, gubitak telesne težine a da nije nameran, o tome treba da razmišlja i poseti lekara odmah. Čak i kada nema ovih simptoma, jednom godišnje je poželjno da ode na pulmološki pregled, koji podruzumeva pregled slušalicama i spirometriju. Plućna kriva, koja pokazuje kapacitet pluća kod pušača drastsično opada. Jednom u dve godine, ako nisu izloženi nekom drugom zračenju, po meni je optimalno vreme da se prate pluća pušača i uradi rentgen - kaže dr Dudvarski.

Preporučujemo:

Često slušamo o pacijentima sa hroničnom opstrukcijom pluća, kakvo je to oboljenje?

- Postoji jako mali procenat sa ovom opstrukcijom koja je izazvana nekin genetskim nasleđem, sve ostalo je uzrok pušenje i zagađenje. Kod ove bolesti sužava se disajni put i to je opstrukcija. Pkatično pacijent nema čime da diše, nagomilava se vazduh u plućima i ne mogu da ga izbace. Njima nije problem da udahnu, već da izdahnu. Bilo kada da prekine sa pušenjem, osoba će imati imaće benefite po zdravlje.

Da li redovno idete na provere?

 

Karcinom pluća javlja se i kod pacijenata koji ne puše. Kako to organizam šalje poruku da je reč o ovoj teškoj bolesti, koji su to simptomi?

- Gubitak u telesnoj težini koji nije nameran, bol u grudnom košu, kašalj koji nije uobičajen (ako pričamo o pušačima. Ako ne pričamo o pušačima, kašalj koji je dugotrajan, koji nije prošao nakon terapije koju je lekar prepisao i iskašljaj u kojem ima sveže krvi. Zato su značajne redovne kontrole. Koliko puta mi se dešavalo da dolaze pacijenti sa malom senkom na plućima i mi svkog meseca pratimo, bukvalno u milimetar da li ta senka raste. Ako primetimo da raste, odmah možemo da pristupimo lečenju, jer karcinom pluća može biti izlečiv.

Pročitajte još: