Knić
Rina
Knić

Rina

Knić, Foto: Rina

Gojković je nakon obilaska Doma kulture istakla da je opština Knić pokazatelj da je decentralizacija kulture važna kako bi sva mesta u Srbiji imala infrastrukturu i sadržaje u kulturi kako bi mladi ostajali i naglasila da je važno iskoristi potencijale svake opštine, kao i da je u tome posebno važno povezati turizam i kulturu.

„Na poziv predsednika Opštine Knić i direktorke ovog divnog Doma kulture došla sam da vidim koje su tu potrebe sada i na šta je utrošen novac građana Srbije ovog puta. Mogu da kažem da sam veoma zadovoljna kako izgledaju radovi“, poručila je Gojković i podsetila da su potrebna dodatna sredstva kako bi se rekonstrukcija ovog objekta završila i Dom kulture postao jedno mesto sveobuhvatne kulture koje su potrebne Kniću, ali i svim selima u okruženju Knića i da je opština konkurisala sa tim projektom na ovogodišnjem konkursu.

Maja Gojković

Alo!/Masanori Josida

Maja Gojković, Foto: Alo!/Masanori Josida

Gojković je ukazala da ono što je potrebno Kniću, potrebno je i svim manjim sredinama u našoj državi, da sprovodi programe i sadržaje koji će omogućiti da građani, posebno mladi ostanu tamo gde su rođeni i dobiju mogućnost za zapošljavanje.

„Ako gradimo dobre puteve koji omogućavaju lakšu komunikaciju sa većim gradovima, onda je neophodan taj još jedan mali segment a to je ljudska potreba za kulturom i najbolji način je da država pomogne tako što će pomoći izgradnju infrastrukture u pojedinim mestima“, zaključila je ministarka.

Gojković je napomenula da je Srbija posvećena očuvanju kulture sećanja i gajenju kulture sećanja, kao i da je zato važno podizanje spomenika, snimanje filmova o delovima naše istorije, kao i da se i na taj način pokušava spojiti kultura i turizam, što je odavno u svetu prosto nerazdvojivo.

Gojković je sa predstavnicima Opštine Knić obišla i Dom kulture u Gruži za čije su radove na rekonstrukciji obezbeđena sredstva iz budzeta Opštine Knić, kao i manastir Kamenac, koji je pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture Kragujevac od 1969. godine.

Pročitajte još: