Aplikacija, mobilni telefon
Shutterstock
Aplikacija, mobilni telefon

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naime, od jula državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore moći će međusobno da komuniciraju po istim cenama kao i kod kuće.

Ova vest je pozitivno dočekana kod mnogih koji svoj letnji odmor provode u Crnoj Gori, ali i od onih koji često privatno ili poslovno putuju u neke od ostalih zemalja, jer su ih troškovi telefoniranja koštali dodatno i po nekoliko hiljada dinara.

Kako je za naš list kazao Dejan Đorđević, glava četvoročlane porodice iz Beograda, stavka mobilnog telefona nakon letovanja u njihovom domaćinstvu nije bila tako mala i obično se kretala oko 100 evra.

- Sa porodicom, svake godine letujemo u Crnoj Gori i Grčkoj i troškovi mobilnog koje smo imali nisu zanemarljivi. To je posebno bila velika stavka u našem budžetu dok su nam deca bila mala, jer smo se svaki dan telefonski čuli sa našim roditeljima, odnosno deca su želela, ali naravno i bake i deke, svaki dan da se čuju i da im ispričaju šta im se tog dana desilo, a tog zadovoljstva nismo želeli da ih lišavamo - kazao je on.

Dejan navodi da je prve godine kada su sa decom letovali, nakon odmora stigao račun za telefon od oko 15.000 dinara, što je bio šok za celu porodicu, ali kasnije su na taj trošak bili spremni.

Novo iznenađenje dočekalo ih je kada su deca porasla i, kao tinejdžeri posećivali društvene mreže, dopisivali se sa drugarima i pretraživali internet.

- Pre dve godine nam je stigao račun od oko 18.000 dinara, jer supruga i ja to nismo na vreme primetili i upozorili decu da malo zakoče sa surfovanjem po internetu. Ova vest o ukidanju rominga me je obradovala i bila je za očekivati, posebno u vremenu kada su telefoni i internet postali nešto bez čega ne možemo zamisliti dan - kazao je on.

Matić: U prethodnom periodu cene snižavane na svakih 6 meseci

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže za Alo! da će cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu od 1. jula odgovarati ceni koju građani plaćaju unutar svoje matične mreže.

- Primena evropskog principa „rominga kao kod kuće“ značajno će olakšati komunikaciju i poslovanje u regionu, ali i dodatno utvrditi posvećenost Srbije regionalnom umrežavanju i povezivanju sa Jedinstvenim tržištem EU - kazala je ona.

Matićeva je naglasila da se regionalni Sporazum o romingu realizuje po planu uprkos pandemijskoj krizi i dodala da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno nadležnim ministarstvima i regulatornim telima iz regiona Zapadnog Balkana sprovodi neophodne aktivnosti potrebne za ukidanje troškova rominga.

Ona je potsetila da je tim sporazumom predviđeno da se od 1. jula 2019. pa do 30. juna 2021. postepeno snižavaju cene rominga u nekoliko faza i to: od 1. jula 2019, od 1. januara i od 1. jula 2020, da bi od 1. jula 2021. došlo do potpunog ukidanja naknada za roming u regionu Zapadnog Balkana, što znači da će korisnici plaćati usluge rominga pod istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

- U prethodnom periodu cene su snižavane na svakih šest meseci i poslednja prosečna cena za minut razgovora za odlazne pozive iznosila je oko 11 dinara, što je sniženje za oko 60%. Za poruku, građani već sada plaćaju prosečno duplo manje, obzirom da je cene SMS poruke sa oko 9 dinara snižena na oko 4 dinara. Prenos podataka po megabajtu je sa oko 30 dinara, snižen na oko 4 dinara ili za oko 90 odsto - precizirala je Matićeva.