Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

Tanjug

Krizni štab, Foto: Tanjug

 Saznajemo i da je još jedan predlog za nove mere Kriznog štaba na čekanju.

- Svakako da smo zakasnili sa uvođenjem restriktivnijih mera. Ali u tome ne učestvuje samo medicinski deo Kriznog štaba. Od polovine oktorba je počelo prvo upozoravanje na primenu novih mera. Još od 6. novembra medicinski deo Kriznog štaba je predlagao restriktivnije mere. S druge strane, postoji ozbiljna argumentacija u vezi sa ekonomskim aspektom... Kada se neke mere ne prihvate od strane celog Kriznog štaba, to je jednostavno tako, svako nosi svoj deo odgovornosti - reako je juče dr Kon.

Potom je dodao da je jasno da se situacija ipak nije razumela dovoljno.

- Od jula meseca je počela priča o kontrolisanju donetih mera. Prvo je bilo da će da se sprovodi, pa je rečeno da je nesprovodivo, pa je morao da se menja zakon - kazao je on.

Predrag Kon

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predrag Kon, Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Na pitanje šta je konkretno mislio kada je rekao da su mere koje su već uvedene zakasnele, Kon je rekao da su lekari iz Kriznog Štaba 6. novembra, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou bio daleko manji, prvi put tražili da se radno vreme za uslužne delatnosti skrati do 18 sati.

Ne možemo da se odvojimo...

- Da, sa merama smo zakasnili. Ali jednostavno je tako moralo da bude. Mi smo medicinski deo Kriznog štaba, ne možemo da se podvojimo i mislimo i o ekonomiji. Mi predlažemo ono što je sa medicinskog aspekta najkorisnije, a Vlada je ta na kojoj je odgovornost i za ekonomiju. Brojke su eksplodirale i to smo hteli da predupredimo- kazao je Kon.

Pročitajte još:

Međutim, dodaje, oni koji prate ekonomiju kažu: "Svaki dan je važan, što duže da izdržimo... Propašćemo ako te mere uvedemo".

"Bezobrazluk"

- To su takođe argumenti - objašnjava Kon, ali ukazuje da je, kada neko gleda ukupnu odluku, a onda to veže samo za medicinski deo Kriznog štaba, onda je to "kratko rečeno - bezobrazluk".

Na naše pitanje da li ove mere sada imaju smisla ako nisu donesene u vreme kada je trebalo po mišljenju medicinskog Kriznog štaba, dr Kon odgovara da misli da sve ima smisla što je urađeno.

- Mere koje su donete sigurno daju rezultate, i da nisu preduzete brojke bi, ističe on, bile još gore, ali je očigledno da nisu dovoljne.

Još jedan predlog Kriznog štaba "na čekanju"

Kako kaže, medicinski deo Kriznog štaba predložio je 20. novembra drastičnije mere, a to je da se skrati radno vreme do 17.00 sati svih objekata koji obavljaju uslužne delatnosti (frizeri, kozmetičari...), osim prehrambenih prodavnica.

Pročitajte još: