STIDLJIVOST MOŽE MUŠKARCE DA ODVEDE U TEŠKU BOLEST Potražite na vreme pomoć urologa

Svaki drugi muškarac u svetu, zbog benignog uvećanja prostate, ima probleme s mokrenjem.

Hemofarm
Hemofarm, Foto: Promo

U Srbiji, čak dve trećine muškaraca i kada imaju tegobe s mokrenjem, dugo odlažu odlazak lekaru, pa mnogi prvu pomoć urologa dobiju tek u Hitnoj službi, upozorava zdravstvena statistika.

Muška polna žlezda prostata počinje polako da se uvećava od treće decenije života, a prve tegobe se javljaju najčešće posle 50. Međutim, dugotrajno sedenje kao sastavni deo savremenog načina života, masna i začinjena hrana, veće doze alkohola, sve to doprinosi da i mlađi muškarci sve češće pate od tegoba s mokrenjem kao posledicom benignog uvećanja prostate.

Danijela Stanišić Srdić
Danijela Stanišić Srdić, Foto: Privatna arhiva

- Jedan od tihih, skrivenih pratilaca života prostate su i blage upale prostate, prostatitisi, koji mogu povremeno, u periodima pogoršanja, da dovedu do pojave tegoba, uglavnom prolaznog karaktera. Zavisno od starosne dobi, upale prostate mogu biti i posledica seksualnog života, dok su u starijoj dobi najčešće posledica dobroćudno ili benigno uvećane prostate. Raznolikost uticaja i formi u kojima prostata biva uzrok tegoba čine je jednim od najčešćih oboljenje muške populacije srednje i starije životne dobi - kaže dr

Danijela Stanišić Srdić, nadležna za razvoj urološke palete lekova u kompaniji „Hemofarm“ i menadžer strateško poslovne jedinice za jugoistočnu Evropu.

Tegobe koje u početku stvara uvećana prostata su posledica njenog pritiska na mokraćnu cev. Prostata okružuje mokraćnu cev i svojim uvećavanjem sužava i ometa eliminaciju mokraće iz mokraćne bešike. Zato se javlja otežano i učestalije mokrenje, bol pri mokrenju, nepotpuno pražnjenje bešike, a posebno je ometajuće učestalo noćno mokrenje.

- Ovi neugodni simptomi znatno utiču na kvalitet života. Učestalije mokrenje pojačava osećaj nelagodnosti i nesigurnosti, a noćno mokrenje remeti san, pa se javljaju umor, nervoza, strah od pogoršanja tegoba. Najvažnije je da svaki pacijent zna da tegobe neće prestati same od sebe i da probleme ne prikriva već što pre potraži pomoć urologa. Jedan od glavnih zadataka savremene medicine je rano otkrivanje bolesti, kako bi se ona što uspešnije lečila. Ako se, međutim, smetnje ne leče, može doći i do ozbiljnih komplikacija kao što je slabljenje funkcije bubrega ili iznenadna i potpuna nemogućnost mokrenja kada se pomoć traži u Hitnoj službi - upozorava dr Danijela Stanišić Srdić.

Zdravstvena statistika u Srbiji pokazuje da čak dve trećine muškaraca dugo trpe i prikrivaju simptome benignog uvećanja prostate. Mnogi zato prvu pomoć urologa upravo traže u Hitnoj službi, kada dođe do iznenadnog i potpunog prestanka mogućnosti mokrenja i kada se pacijent mora ambulantno, a ponekad i hirurški zbrinjavati, pa mu se hitno postavlja kateter.

- Zato, nemojte čekati, već potražite pomoć urologa na vreme. Danas se bolest novim terapijama može uspešno držati pod kontrolom. Od 50. godine svaki muškarac, čak iako ne oseća tegobe, trebalo bi jednom godišnje da obavi pregled kod urologa. U razvijenim zemljama, godišnji pregled prostate, obavezan je za svakog muškarca od 45. godine života - podseća naša sagovornica.

A, kada su prisutne tegobe sa mokrenjem, važno je obaviti nekoliko pregleda da bi se jasno utvrdilo da li je reč o dobroćudnom uvećanju prostate ili možda raku prostate. Rak prostate je podmuklo oboljenje i jedini pokazatelj može da bude često i otežano mokrenje slično kao kod benignog uvećanja prostate.

- Zato je neophodno da se pored pregleda ultrazvukom uradi i određivanje PSA (prostata specifični antigen). PSA je poznat i kao tumor marker za prostatu, a samo urolog može dati pravilno tumačenje dobijenih vrednosti. Svetske preporuke upućuju na neophodnost prve analize u 45. godini.

Zavisno od početne vrednosti, ali i drugih faktora, naročito ukoliko je karcinom prostate postojao kod oca, strica, dede ili braće, urolog određuje u kojim će se intervalima PSA test ponavljati. Otkriven na vreme, rak prostate je izlečiv u čak 98 odsto slučajeva. Zato, brinite o svom zdravlju, kako biste živeli kvalitetno - poručuje dr Danijela Stanišić Srdić iz „Hemofarma“.

 

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi