Banka, kartice, žena, novac
Shutterstock
Banka, kartice, žena, novac

Shutterstock

Banka, kartice, žena, novac, Foto: Shutterstock

 

* Majkama koje žele da podignu stambeni kredit dok su na porodiljskom bolovanju pojedine banke u Srbiji postavile su rampu!

* Porodilje nisu interesantni klijenti za bankare

* Njihovo zaposlenje je kako kažu, na stendbaju (čekanju), pa ih odbijaju

Beograđanka Sanja Ž. (29) nedavno se porodila, ali uprkos tome što je već pet godina stalno zaposlena kao sekretarica u jednoj firmi sa prosečnim primanjima od oko 60.000 dinara, ne može da dobije kredit za stan.

Crnogorci na ovome zarađuju milione! Turista sve više, a zbog jedne stavke zarade pravo bogatstvo!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 14.10.2019. 12:39 Neverovatno! Plaža, more, leto, turisti, Foto: Alo! I. M. Turisti su sve više zainteresovani da svoj odmor provedu u Crnoj Gori. Crna Gora beleži uspešnu turističku godinu, naročito u pogledu ostvarenih prihoda od turizma, saopštila je Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore (NTO). AUTOR: Blic/D.S.

Kako kaže, obišla je pet različitih banka i ni u jednoj nisu hteli da joj odobre kredit za kupovinu stana.

- Suprug i ja smo konačno skupili novac za učešće kako bismo obezbedili sopstveni krov nad glavom, jer smo godinama podstanari. Međutim, sada kada nam je stan najpotrebniji, u banci su me odbili. Iako sam ispunila sve uslove, rekli su mi kratko da su „pravila banke takva“ - kaže Sanja.

Banka Kredit Ekonomija Posao Advokat Ugovor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naša sagovornica objašnjava da je bila sigurna da je odbijanje za kredit u banci u kojoj godinama ima račun izolovan slučaj, zbog čega je odmah pokušala da dođe do kredita za stan u drugim bankama, međutim, odgovor je svuda bio sličan.

Jankovićeva: Banke nejednako tretiraju žene

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, za „Alo!“ navodi da je neodobravanje kredita porodiljama klasičan primer nejednakog tretiranja žena. - Zamolila bih sugrađanke koje su se suočile sa ovom praksom banaka da nam se zvanično obrate i podnesu pritužbu, budući da poverenik za zaštitu ravnopravnosti nema mogućnost postupanja po službenoj dužnosti - kaže poverenica.

 - Kada su krenuli redom da me odbijaju u svakoj banci u koju sam kročila, shvatila sam da je posredi čista diskriminacija. Menadžeri plasmana kredita savetovali su me da im se ponovo obratim kada se budem vratila na posao posle porodiljskog odsustva - kaže Sanja Ž.

Nažalost, u istinitost reči porodilje iz Beograda imali smo priliku da se uverimo i sami. Naime, kontaktirali smo sa svim korisničkim servisima banaka kojima se Sanja Ž. obratila za novčanu pozajmicu i uverili se da banke zaista nisu raspoložene da odobravaju kredite za kupovinu stana ženama koje su na porodiljskom bolovanju.
- Znate, to je rizična grupa. U pitanju su obično zahtevi za kredite od oko 50.000 evra. Niko nam ne garantuje da će ih poslodavac nakon bolovanja vratiti na posao, niti da će ostati na istoj poziciji i sa istim primanjima. Procena rizika je za tu kategoriju stanovništava takva - rečeno nam je u jednoj od banka.

Ako posedujete jednu osobinu, zaposliće vas 100 posto!

AUTOR: Alo/Poslovni puls/V.M. DATUM I VREME: 13.10.2019. 16:28 Poslodavci traže baš takve. Foto: Shutterstock, ilustracija * Introverta ili ekstroverta? * Mnogi poslodavci ipak biraju prve * Bolje se uklapaju u posao od ekstroverta Ako bismo stotinama CEO-a rekli da opišu svog idealnog radnika, njihov odgovor bi najverovatnije glasio nešto poput: potreban nam je neko ko je kreativan, pouzdan, ima dobre reakcije na "feedback", jednostavno ga je motivisati, dobro komunicira s drugima, drži se propisanih rokova i etičan je.

Međutim, porodilje imaju problem da podignu i druge vrste kredita jer većina žena u periodu porodiljskog bolovanja prima manju zaradu od one koju inače dobija. 


Činjenice

- Porodilja koja želi da podigne kredit treba da iz firme donese overenu potvrdu da je u radnom odnosu i rešenje o porodiljskom odsustvu u kojem je prikazana visina naknade za to vreme.

- Prilikom obračunavanja kreditne sposobnosti banke ne uzimaju zarade porodilja pre nego što su ostale trudne.

- Banke traže od porodilja da im firme popune administrativnu zabranu, ali u mnogim preduzećima nisu u mogućnosti da to učine jer to isplaćuje država. Zbog toga neke banke ne žele da odobre kredit.

BONUS VIDEO: Incident tokom protesta taksista na Savskom trgu

 

Komentari (1)

Tea

18.10.2019 07:11

Nisu sigurica za otplatu posle, s obzirom da svaka druga dobija otkaz posle porodiljskog mogu i da ih razumem.