Sveti velikomučenik Prokopije
Alo!
Sveti velikomučenik Prokopije

Alo!

Sveti velikomučenik Prokopije, Foto: Alo!

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog velikomučenika Prokopija jednog od ognjevitih svetaca, po kome je grad Prokuplje dobio ime.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. veka koji je rođen u Jerusalimu pod imenom Neanije. Kada je porastao video ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavoleo da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gde je bio pri njegovoj vojsci. Dioklecijan je odlučio da progoni hrišćane, te je poslao Neanija, kao svog miljenika, u Aleksandriju s jednim vojnim odredom da izvrši njegovu naredbu. U vreme pohoda Hristos mu se čudesno javio, ukazavši mu na veliki svetli krst na nebu. Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je video.

Umesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobednik ušao je u Jerusalim gde je majci rekao da je sada hrišćanin. Nakon toga mučen je i bačen u tamnicu gde mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen. Ovog velikog sveca iz starog Zaveta, praznuju i muslimani.