Ovo su zemlje u kojima Srbi mogu da putuju bez PCR testa i karantina!
alo.rs
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila, Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Srbija, BiH, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bugarska ne traže više PCR test na Kovid-19 prilikom ulaska građana u ovih šest zemalja. Kakva je situacija za ostale zemlje sveta? Gde je Srbima ulaz dozvoljen bez korona ograničenja?

Po principu reciprociteta, šest država Zapadnog Balkana “otvorile” su međusobno granice kao u “mirnodopsko vreme”, pre izbijanja pandemije Kovida-19. Svi sporazumi o tome na bilateralnom nivou praktično su postignuti tokom ove nedelje.

ANKETA:

Da li poštujete sve mere zaštite protiv koronavirusa?

 

Ipak, treba imati na umu da, recimo, za državljane Srbije PCR test nije obavezan za ulazak u svoju zemlju samo ako u Srbiju dolaze iz jedne od pet već nabrojanih država u okruženju. S druge strane, ukoliko u Srbiju stižu iz neke druge države i dalje je obavezan PCR test ili desetodnevni kućni karantin.

Karantin i dalje važi za one koji su ranije ušli u zemlju

Takođe, državljani Srbije ili stranci koji su u našu zemlju ušli pre odluke o ukidanju PCR testa za pet zemalja u okruženju odnosno pre 14. januara i dalje su obavezni da ostanu u desetodnevnom karantinu ukoliko nisu uradili PCR test koji je bio negativan.

Inače, kako stoji na sajtu ambasade Srbije u Sofiji, putnicima koje dolaze iz SAD, umesto negativnog PCR testa, priznaje se negativan Antigen FIA Rapid test.

Ukidanje obaveznog PCR testa između zemalja Zapadnog Balkana mogao bi da pospeši ekomiju u regionu. Na to je ukazao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Region je naša zajednička kuća, zato je odluka ministra zdravlja o ukidanju obaveznog PCR testa za sve koju nam dolaze iz neposrednog okruženja još jedan pokazatelj naše spremnosti za ukidanje barijera između nas", rekao je Čadež i ocenio da će ova odluka svakako doprineti još boljem ekonomskom povezivanju naših kompanija sa kompanijama iz regiona

Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila, Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Detaljan spisak zemalja gde možemo bez PCR testa:

Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sledećem sajtu:
www.visitjamaica.com)


Kolumbija (neophodno je popuniti formular na sledećem sajtu:
https://apps.migracioncolombia.gov.co


Kostarika (uz obavezu popunjavanja obrasca "Pase de Salud" 48 sati pre dolaska (https://salud.go.cr/); takođe, potrebno je zdravstveno osiguranje koje pokriva troškove lečenja u slučaju korone virusa - osiguranje mora da bude na španskom jeziku i odobreno od Instituta za turizam)


Meksiko (preduzimaju se odgovarajuće mere ukoliko osobe ispoljavaju simptome na korona virus; po dolasku u Meksiko, putnici su dužni da popune upitnik za identifikaciju faktora rizika:
https://afac.hostingerapp.com/)


Oman (mere sanitarne predostrožnosti se obavljaju prilikom sletanja, meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)


Palau (neophodno je da prilikom ulaska popune formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini (uključujući Hong Kong i Makao) ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)


Pakistan (na aerodromu se kontroliše temperatura; za lica koja pokažu simptome medicinsko osoblje na aerodromu odlučuje da li će zahtevati test na koronu; u slučaju pozitivnog testa, obavezna je mera izolacije u bolničkim ili uličnim uslovima)


San Marino (uz obavezu prethodne prijave Ministarstvu inostranih poslova San Marina, putem e-mejla: viaggiareinformati@esteri.sm ili telefonski: 00378/549888888; po dolasku obavezno je podvrgavanje serološkom testu; u slučaju pozitivnog rezultata lice se podvrgava molekuralnom testu i ukoliko rezultat bude pozitivan podleže kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana)


Sudan, Republika (putnici sa simptomima se upućuju u karantin)


Tanzanija (ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju; svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test)


Centralnoafrička Republika


Za one koji žele da otputuju u Sjedinjene Američke Države nije potreban negativni PCR test, ali je preporučena četrnaestodnevna izolacija.

BONUS VIDEO:

Pročitajte: