polaganje ispita, prijemni
Dimitrije Goll/Tanjug
polaganje ispita, prijemni

Dimitrije Goll/Tanjug

polaganje ispita, prijemni, Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

 

Za učenike osmog razreda danas je kraj školske godine, međutim, pravi raspust za njih počeće tek za dvadesetak dana, kada se završe prijemni ispiti. Dotle, kako kažu, i njih i njihove roditelje drmaće groznica upisa u srednje škole.

Prijemni ispiti za odeljenja u školama u kojima se deo nastave realizuje na stranom jeziku već je održan prošlog vikenda, a ovog vikenda prijemni će polagati kandidati za muzičke odnosno umetničke škole, Filološku i Matematičku gimnaziju.

Škola

Alo!/Masanori Jošida

 

 


Učenici koji imaju afinitet prema biologiji i hemiji od septembra prvi put mogu da upišu specijalizovano odeljenje u kojem će posebna pažnja biti posvećena izučavanju tih nauka.

Naredni upis u srednje škole biće olakšan i kada je u pitanju papirologija, jer učenici više neće morati da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Đak prvak dete škola

Shutterstock

 

 

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđivaće se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole i rezultata postignutih na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole.

polaganje ispita, prijemni

Dimitrije Goll/Tanjug

polaganje ispita, prijemni, Foto: Dimitrije Goll/Tanjug

 

- Na osnovu uspeha na završnom ispitu kandidat može da osvoji najviše 40 bodova, odnosno 60 na osnovu opšteg uspeha od šestog do osmog razreda. Na testu iz srpskog odnosno maternjeg jezika i matematike moguće je osvojiti po 13 bodova i 14 bodova na kombinovanom testu - piše u pravilniku o upisu u srednje škole Ministarstva prosvete.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija za „Alo!“ navodi da u Beogradu najviše interesovanja vlada za gimnazije, dok je u unutrašnjosti potpuno drugačija situacija.

Devojčica pešači do škole

Facebook

 

 

- U prestonici je godinama najveća navala za Treću i Četrnaestu beogradsku gimnaziju. Svršeni osnovci silno žele da upadnu i u bilingvalno odeljenje Desete beogradske gimnazije, u kojem se dve trećine časova odvija na engleskom jeziku. Od stručnih škola najpopularnije su Medicinska škola u Deligradskoj ulici, Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ i Farmaceutska.

Potpuno drugačija slika je u ostatku Srbije, gde đaci u najvećoj meri žele da upišu stručnu srednju školu, dok za gimnazije vlada vrlo malo interesovanje - navodi naš sagovornik.

Brojka:

76.239 je slobodnih mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama

 

Ispunjavanje liste želja

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija apeluje na sve svršene osnovce da prilikom popunjavanja liste želja naprave sledeće korake:

- provere na sajtu www.upis.mpn.gov.rs koliko je minimalno bodova bilo potrebno za određenu školu u prošlom upisnom roku

- racionalno popune listu želja u skladu sa interesovanjima i osvojenim bodovima

- ispune polja za svih 20 želja

 

Bez 50 poena nema upisa u četvorogodišnju školu!

Pravo na rangiranje radi upisa u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem trajanju stiče kandidat koji je ostvario najmanje 50 bodova.

 

 

 

Kalendar upisnih aktivnosti:

17. 6. od 9 do 11 časova test iz srpskog (maternjeg) jezika

18. 6. od 9 do 11 časova test iz matematike 19. 6. od 9 do 11 časova kombinovani test

21. 6. do 8 časova preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole

22. 6. od 8 do 16 časova prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita

27. 6. do 8 časova objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita

28. i 29. 6. od 8 do 15 časova popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi

7. 7. od 8 časova objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama

7. 7. do 20 časova objavljivanje preostalih slobodnih mesta za upis u drugom krugu

8. i 9. 7. od 8 do 15 časova upis učenika u srednje škole - prvi upisni krug

8. 7. od 8 do 15 časova popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug

7. 7. od 8 časova objavljivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama ž

10. 7. do 8 časova objavljivanje konačnog rasporeda učenika po školama u drugom upisnom krugu

11. 7. od 8 do 15 časova upis učenika u srednje škole - drugi upisni krug