Evakuisan tržni centar
Printscreen: Youtube
Evakuisan tržni centar

Printscreen: Youtube

Foto: Printscreen: Youtube

Vlada Srbije propisala je nove mere zaštite od širenja korona virusa, koje će se primenjivati od sutra.

Mere podrazumevaju skraćenje radnog vremena do 18.00 časova ugostiteljskih objekata, odnosno restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se i oni neće raditi od 18.00 do 5.00 časova narednog dana, navodi se u novoj Uredbi vlade objavljenoj u Službenom glasniku.

Druga mera koja je obavezna predstavlja korišćenje zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom u onim situacijama gde se ne mogu izbeći bliski susreti, kao što je primera radi čekanje u redovima.

"Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi)", ističe se kao treća mera.

Restoran, ugostiteljstvo, kafić

Tanjug

 Foto: Tanjug

Vlada Srbije je omogućila i rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, ali i strogu kontrolu obaveza nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Šesta mera je stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

apoteka, lek, prodaja

Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljski i drugi objekati koji vrše dostavu hrane, mogu da rade bez ograničenja, navodi se u Uredbi.

Kako je rečeno, ove mere su oročene na period do trećeg decembra, nakon čega će se uporediti rezultati pre i posle donošenja ovih mera i odlučiti koji je sledeći korak.

Pročitajte još: