Snežana Pešović
RTS
Snežana Pešović

RTS

Snežana Pešović, Foto: RTS

Protiv poslodavca je podneto nekoliko tužbi, ali u ovom trenutku i Snežana i dete su bez zdravstvene knjižice.

Duže od decenije Snežana Pešović radila je na crno. Kada je ostala u drugom stanju, tražila je od poslodavca da je prijavi jer joj je zdravstvena knjižica bila neophodna. Poslodavac ju je prijavio, ali uz uslov da sama plaća doprinose. I kada bi se na kraju meseca podvukla crta, ona je poslodavcu praktično plaćala što radi, a mesečno mu je davala 4.000 dinara više nego on njoj. Tačnije, ona je poslodavcu plaćala 30.000 mesečno, a od njega dobijala 26.000. Da problem bude veći, on joj doprinose i platu za dva i po meseca uopšte nije uplatio iako mu je za to dala novac.

I to što joj duguje novac trenutno je manji problem. Iako je na porodiljskom odsustvu, Snežana Pešović je u međuvremenu dobila otkaz.
Protiv poslodavca je podneto nekoliko tužbi, ali u ovom trenutku i Snežana i dete su bez zdravstvene knjižice.

- Ja 1. avgusta dobijam otkaz. To saznajem iz inspekcije rada, pozvao me je načelnik i rekao mi je da sam odjavljena. Na moje pitanje kako je to moguće jer sam ja i dalje na porodiljskom odsustvu, nisu imali informaciju kako se to desilo - ispričala je za RTS Snežana Pešović.

Ne samo da je dobila otkaz, ona je odjavljena retroaktivno za godinu dana.

- Moj poslodavac je mene 1. avgusta odjavio zaključno sa datumom 14. septembar 2018. To je bio prvi dan mog porodiljskog odsustva - dodaje Snežana Pešović.

Pročitajte još:

Poslodavac je, po svemu sudeći, aktivirao blanko ugovor o otkazu koji je Snežana potpisala istoga dana kada i ugovor o radu. U Fondu PIO navode da su sve uradili po zakonu jer im je poslodavac dostavio neophodne dokaze. U Fondu PIO dodaju da drugostepeni organ trenutno odlučuje o žalbi koju je Snežana Pešović uložila.

Inspekcija rada je protiv Snežaninog poslodavca podnela tri prijave. Dve prekršajne i jednu krivičnu jer je otkaz dao porodilji.

Nova prevara kruži Srbijom! Ne nasedajte, u sekundi možete ostati bez 16.000 dinara!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 25.09.2019. 12:16 Budite oprezni! Foto: Alo!/ Rajko Ristić * APR upozorio privrednike * Uplatnice za upis u privredni registar koje u poslednje vreme sve češće stižu na adrese privrednih društava i preduzetnika ne potiču od APR * Reč je o uplatnicama koje glase na iznos od 4.000 do 16.000 dinara Agencija za privredne registre (APR) upozorila je privrednike da uplatnice za upis u privredni registar koje u poslednje vreme sve češće stižu na adrese privrednih društava i preduzetnika ne potiču od APR.

- Zakonom o radu je jasno predviđeno da prilikom porodiljskog odsustva, odsustva zbog nege deteta ili odsustva zbog posebne nege deteta ne može da se da otpust porodilji. Inspekcija je izašla na lice mesta, ustanovila nepravilnost i mi smo nakon onoga što smo ustanovili prilikom nadzora preduzeli mere, pokrenuli smo prekršajni postupak, a nakon toga smo pokrenuli i krivičnu prijavu protiv poslodavca - kaže za javni servis Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad.

Da je nedopustivo da se tokom porodiljskog odsustva ženi da otkaz, saglasna je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Ona je u Snežanino ime protiv poslodavca pokrenula stratešku parnicu pred Višim sudom.

Nisu joj dali rešenje o prekidu radnog odnosa

Snežana ne može da dobije zdravstvenu knjižicu jer od poslodavca nije dobila rešenje o prekidu radnog odnosa, zbog čega ne može da se prijavi ni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje ni preko suprugovog osiguranja. Početkom oktobra biće tačno godinu dana od rođenja deteta, pa ni po tom osnovu neće moći da dobije zdravstvenu knjižicu.

- Ne mogu da se vratim na posao, a ne mogu ni da tražim drugi posao, s obzirom na to da ja nikakav dokument nisam dobila. Ja se vodim i kao zaposlena i kao porodilja u otkazu. Tako da sam trenutno bez primanja, zadnju platu primila sam 13. septembra - kaže Snežana Pešović.

Naknada koju je dobijala za vreme porodiljskog odsustva iznosila je 10.633 dinara mesečno.

 Bonus video: Pukla cev kod "OŠ Starina Novak"