VMA
Promo
VMA

Alo!/Rajko Ristić

VMA, Foto: Alo!/Rajko Ristić

U svom sastavuima 27 klinika i 17 instituta, dijagnostičko-poliklinički centar, centar za kontrolu trovanja, trauma centar, centar hitne pomoći, centar za transplantaciju organa i koštane srži i druge. Godišnje se na njoj zbrine oko 30.000 pacijenata (vojnih i civilnih osiguranika), obavi isto toliko hirurških intervencija i više od 500.000 specijalističkih pregleda. Na pregledena VMA neretko dolaze i pacijenti iz bivših jugoslovenskih republika-

VMA imaoko 2.500 zaposlenih, od čega preko 500 lekara, 160 profesora i drugog nastavnog osoblja. U njoj se školuje oko 400 lekara na specijalističkim studijama iz oblasti medicine, stomatologije, farmacije, biohemije, molekularne biologije, veterine, fizičke hemije i psihologije, na njoj studiraju domaći i strani studenti, a obavlja se i praktična nastava srednjih i viših medicinskih škola.

Vojnomedicinska akademija je osnovana ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića 2.marta 1844. godine, kao prva centralna vojna bolnica. Jedan od njenih lekara je bio i dr Vladan Đorđević, osnivač srpske hirurgije.

Odlaže se rekonstrukcija?

Načelnik VMA pukovnik Miroslav Vukosavljević izjavio je u januaru ove godine da je sa Nemačkom bankom za  razvoj potpisan dogovor o kreditu za potpunu rekonstrukciju VMA. Plan predviđa renoviranje “od podruma do krova”: zamena svih instalacija, vodovodnih cevi i sistema grejanja, preuređenje operacionih blokova, poboljšanje klimatizacije i enterijera, adaptiranje svih kupatila, ulepšavanje fasada... Preliminarni plan je da se krilo po krilo bolnice rekonstruiše, zbog čega bi bolesnici bili preseljavani s jednog odeljenja na drugo. Međutim, zbog pandemije koronavirusa, neizvesno je kada će i da li će rekonstrukcija početi.

Godine 1909. ustanova je preseljena u novu zgradu sa 400 bolesničkih postelja, laboratorijom, kabinetom za rendgen, stomatološkim odeljenjem. Već u to vreme je važila za najmoderniju zdravstvenu ustanovu na Balkanu. Nakon završetka Prvog svetskog rata, lekari ove bolnice su učestvovali u osnivanju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Poliklinika VMA je počela sa radom 1. aprila 1930. godine, a njen prvi upravnik je bio sanitetski general dr Sava Popović. Imala je i prijemno odeljenje na čijem čelu je bio sanitetski potpukovnik Aleksandar Milanović. U to vreme je Stalna bolnica Prve armije preimenovana u Glavnu vojnu bolnicu Kraljevine Jugoslavije. Godine 1948. osnovana je  Specijalistička poliklinika čiji je načelnik bio general-major Andrija Dejak, a godinu dana kasnije i prijemn oodeljenje koje je spojeno sa polikliničkom službom u jedinstvenu celinu. Godine 1950. ustanova je ponovo preimenovana i dobila je naziv Vojnomedicinska akademija.

U periodu od 1949. do 1976. godine osoblje bolnice su činil imedicinski tehničari, dok su lekari imali stalna postavljenja na matičnim klinikama i odeljenjima. Vremenom se menjala organizaciona struktura ustanove i otvoren je veliki broj novih kabineta, posebno posle 1976. godine kada je znatno uvećan broj vojnih osiguranika. Od 1945. do 1962. godine na VMA su lečeni i civili, a zatim je otvorena posebna Specijalistička poliklinika za građanska lica. Nova zgrada bolnice je izgrađena 1980. godine i nalazi se na Banjici.

VMA

Promo

VMA, Foto: Promo

Odlukom Vlade Srbije od 1. januara 2008. godine izvršena je funkcionalna integracija VMA u sistem javnog zdravstva Srbije. Time su stvoreni uslovi za besplatno medicinsko zbrinjavanje civilnih osiguranika, pod istim uslovima kao u Kliničkom centru Srbije.

Najznačajnije aktivnosti VMA su dijagnostika i lečenje pacijenata. Na njoj se sprovodi oko 5.000 različitih dijagnostičkih i terapijskih procedura, od najjednostavnijih do veoma složenih, poput transplantacije tkiva i organa. Svakodnevno se obavi oko 70-90 složenih hirurških intervencija, a ustanova ima i mobilnu ekipu za hitne medicinske intervencije i vanredne situacije (masovna trovanja, akcidentna zračenja, upotreba bioloških agensa i slično).

Značajan aspekt rada VMA predstavlja prevencija različitih oboljenja. U sektoru preventivne medicine su zaposleni stručnjaci sa instituta za higijenu, epidemiologiju, medicinu rada, vazduhoplovnu medicinu, odeljenja za mentalno zdravlje i vojnu psihologiju i odeljenja za medicinsku statistiku.

Pod pokroviteljstvom ustanove rade i Institut za medicinska istraživanja, genetiku i Institut za farmaciju, koji čine odeljenja za kontrolu, ispitivanje i proizvodnju lekova, kao i klinička i polikliničkaa poteka.