Biro NZS red čekanje
Alo!/Vladimir Marković
Šalter

Rajko Ristić

Foto: Rajko Ristić

Od danas u 10 časova, u Srbiji se aktivira instant plaćanje. Sve uplate putem novog sistema za plaćanja u bankama na računu primaoca novca videće se istog trenutka, u roku od nekoliko sekundi. Ovo će važiti u bilo koje doba dana i noći, tokom cele godine. 

Pročitajte još:

 

Zahvaljujući novom instant platnom sistemu, poslodavci u Srbiji mogu zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću, a građani će istog trenutka na računima imati novac.

Građani će novac moći odmah da podignu na šalteru banke ili na bankomatu, a banke su dužne da im omoguće pristup novcu 24 sata tokom cele godine. Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način.

Narodna banka Srbije saopštila je da četiri banke kasne sa uvođenjem sistema instant plaćanja, a reč je o Intezi, Vojvođanskoj, Erste i Pireus banci.

Bankomat

Shutterstock

Bankomat, Foto: Shutterstock

"Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka. Preostale banke: Inteza, Erste, Vojdvođanska i Pireus, priključiće se u taj sistem najkasnije do 1. aprila 2019. godine", kazali sui z Narodne banke Srbije.

Kako navode, reč je o bankama koje ispunjavaju uslove za izuzeće, odnosno kod koji je ranije planirana zamena informacionog bankarskog sistema, odnosno statusna reorganizacija.

Račune u prodavnici plačaćemo mobilnim telefonom

Instant plaćanje omogućava prenos novčanih sredstava, u dinarima, do primaoca u roku od samo nekoliko sekundi, pri čemu će sistem raditi 24 časa dnevno svih 365 dana godišnje, kroz odgovarajući kanal koji mu banka omogući: m-banking, e-banking i šalter.

 

Instant plaćanje će svoju primenu imati i putem posebnih aplikacija na mobilnim telefonima kupaca - upotrebom QR koda. Ovaj vid plaćanja banke će morati da omoguće najkasnije do 1. aprila 2019. godine. Kupcima će biti dovoljno da svojim mobilnim telefonom skeniraju QR kod trgovca i tako obave plaćanje, bez novčanika i platne kartice.