SLAVIMO MUČENIKE KOJI SU BAČENI U DUNAV Noć puna čuda! U susret sutrašnjem prazniku izgovorite OVU molitvu i zamislite želju

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra obeležavaju Svete Ermila i Stratonika, svece koji su živeli u Singidunumu, odnosno na području današnjeg Beograda.

crkva, vera, molitva, pravoslavlje
crkva, vera, molitva, pravoslavlje, Foto: Tanjug

Stradali su 314. ili 315. godine, a na smrt ih je osudio car Licinije, tadašnji vladar Istočnog Rimskog carstva.

Prema tekstu žitija, Ermil je bio đakon u Singidunumu i zbog vere je dopao u zatvor. Lično ga je isleđivao sam car, ali je Ermil ostao čvrst i nepokolebiv u hrišćanskoj veri. U toku njegovog sudskog isleđivanja čuvar zatvora, vojnik Stratonik, koji je takođe bio hrišćanin, otvoreno i javno pridružio u stradanju svom prijatelju Ermilu.

Obojica su potom zajedno pretrpeli velika mučenja. Osuđeni su na istu smrt: stavljeni su u isti kovčeg i živi bačeni u reku Dunav.
Posle tri dana voda je izbacila njihova tela na desnu obalu Dunava, na 18 stadija nizvodno od Singidunuma. Hrišćani su našli njihova tela, svečano sahranili, a kasnije je na njihovom grobu sagrađen hram njima posvećen.

Na ikoni se slikaju zajedno kako drže krst u ruci kao znamenje patnje koju su pretrpeli.

Ovaj dan se praznuje i kao Pretprazništvo Bogojavljanja, pa se u nekim delovima Srbije verovalo da uoči ponoći, kao i za Bogojavljanje, valja pomoliti se ovim mučenicima sledećom molitvom:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Vernici veruju da je uoči ovog praznika noć prepuna čuda, te uz izgovorenu molitvu zamislite želju koju žarko želite jer će se ostvariti.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi