Farma "Mladost"
Printscreen
Farma

Printscreen

Farma "Mladost", Foto: Printscreen

Horor! „Mlekara“ Šabac kupuje mleko sa farme krava „Mladost“, gde krave i kablovi plivaju u vodi punoj izmeta, a nesređene instalacije „tresu“ nesrećne životinje i ljude koji tu rade!

Po rečima naše sagovornice, mleko sa farme se redovno doprema u Šabačku mlekaru, a tako je, kako kaže, bilo i juče, iako su se radnici u toj mlekari putem društvenih mreža uputili u katastrofalnu situaciju koja je nastala na farmi. Na farmi krava „Mladost” je od pre deset dana radnicima voda preko kolena i bilo koga od radnika ili stoke u bilo kom trenutku može da udari struja zbog neispravnih instalacija.

Farma

Printscreen/Fb

Farma "Mladost", Foto: Printscreen/Fb

- Mleko odavde kupuje jedino šabačka mlekara, viđam njihove cisterne svaki dan, a tako je bilo juče. Trenutno na farmi ima 200 krava koje dnevno daju 1.000 litara mleka, a nekad ih je bilo 500, koje su dnevno davale i 50.000 litara - priča naš izvor i objašnjava kako je došlo do havarije.

Uzimali smo mleko od njih

Milica Jelić, direktor marketinga „Mlekare“ Šabac, rekla je za „Alo!” da je farma bila dobavljač mlekare u prethodnom period.

- Do početka aprila smo uzimali mleko od njih. Oni imaju vrlo male količine, a farma će se ugasiti do kraja meseca, zato mleko više i ne uzimamo. Znamo da je farma u stečaju i žao nam je što je kao njih trenutno tako teška situacija.

 - Pokvarila se mašina koja radi na izđubravanju pre desetak dana, a niko nije hteo da kupi delove, zatim se zapušila kanalizacija i tada je nastao neviđeni haos, izmet se izlio na sve strane! Kontaktirali smo i sa komunalnom službom iz Obrenovca, najpre su čekali novac - oko 14.000 dinara, da bi došli i sredili problem, a zatim kada su došli nisu mogli da reše situaciju, i nikom ništa. Na farmi su se privremeno snašli kako su morali, ali struja trese i radnice i krave. Jedna od žena je donela pumpu od kuće da izvlači vodu dok traje muža - priča naša sagovornica i dodaje:

- Tu je ostala šačica ljudi, njih oko desetak. Oni su pred penzijom, izrabljeni, nemaju izbor, boje se svega i pristaju silom prilika na krajnje nehumane uslove. Dotle je došlo da je jedan od radnika hteo da uđe u šaht i sredi problem ručno, a znate, osim što je opasno, to je i nemoguće. Kontaktirali smo sa sanitarnom inspekcijom i rečeno nam je da će doći danas oko pet.

Farma

Printscreen/Fb

Farma "Mladost", Foto: Printscreen/Fb

To više i nije farma, prostor je neupotrebljiv, zgrade nisu renovirane od 1948, instalacije su stare. Međutim, ne mogu oni samo ovo da isele, da odnesu tih 200 krava, a šta je sa nama koji živimo u okolini? Šta će biti sa naseljem? Koliko smo mi izloženi zarazi i glodarima koji će se odande preseliti ovamo? - zabrinut je naš izvor.

Farma

Printscreen/Fb

Farma "Mladost", Foto: Printscreen/Fb

Iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika rekli su da se u toku prethodne sedmice, na farmi muznih krava Mladost u blizini Obrenovca koja je vlasništvo stečajnog dužnika Dragan Marković ad Obrenovac u stečaju, usled dotrajale kanalizacione mreže, desilo zapušenje nekoliko puta, što je efikasno otklonjeno u saradnji sa JP Vodovod i kanalizacija Obrenovac.

- Međutim, tokom prethodnog vikenda, nastalo je ozbiljnije zapušenje, što je izazvalo povećanje nivoa vode pomešano sa stajskim đubretom i otpatcima hrane koja je služila kao prostirka, kao i podizanje nivoa vode u izmzuzištu za krave. Hitno su primenjene postojeće pumpe radi smanjenja nivoa vode, a istovremeno kontaktirane službe Vodovoda, EPS, više privatnih preduzeća i fizičkih lica koja poseduju odgovarajuću opremu za sanaciju kanalizacione mreže i ispumpavanje vode. Dogovoreno je sa rukovodstvom Vodovoda da izađu stručne ekipe na teren, procene sitaciju, predlože izvođenje potrebnih radova i pokušaju da na najefikasniji način reše problem.

Pored toga, na farmu je došao i Poljoprivredni inspektor, snimio stanje, sačinio zapisnik i naložio izmeštanje stoke na suvi teren, sklanjanje vode i mulja, a potom dezinfekciju terena. Nakon toga bi se krave mogle vratiti na staro mesto. U najkraćem roku, krave su sklonjene na sigurno i suvo mesto, zajedno sa drugim kategorijama krava i junadima. Na izmuzištu će biti ispumpavana voda, da bi se obezbedila nesmetana muža krava i sprečavanje oboljenja od mastitisa.

Kontaktirani su odgovorni ljudi u Opštini Obrenovac i u javnim preduzećima radi hitnog pripremanja potrebnih stručnih lica i opreme i izlaska na teren, izvođenja radova i preduzimanje potrebnih mera kako bi se sprečilo nastajanje štete i širenja zaraze. Probleme ove vrste nije jednostavno predvideti, a često ih je, usled dužine kanalizacione mreže, teško i locirati.

Za sada je situacija pod kontrolom i ne očekuju se bilo kakve posledice po zdravlje stoke.

Očekujemo da će utoku današnjeg dana, od strane stručnih lica Vodovoda, biti urađena prava dijagnoza mesta i obima zagušenja, kao i obezbediti potrebna oprema i biti izvedeni radovi kojim će se trajnije rešiti nastali problem.

Inače, ALSU je dana 30.03.2018. godine, izvršila promenu ovlašćenog lica-Poverenika u navedenom stečajnom dužniku, kako bi se ubrzale aktivnosti na unovčenju imovine predmetnog stečajnog dužnika, sve radi zaštite interesa stečajnih poverilaca i očuvanja vrednosti stečajne mase - rekli su oni.

Komentari (5)

grom

17.04.2018 12:27

za mucenje ovih krava treba odgovornog za ovako stanje golog vezati u ovu blatinu i vodu a onda ga tuci dok ne umre...OSLOBODITE KRAVE IZ OVE KALJUGE

Laza

17.04.2018 13:15

Naravno da ovde botovi nemaju šta da napišu !

deda

17.04.2018 15:51

Narode ako se ne uozbiljimo i mi ćemo ovako

Puritanac

17.04.2018 17:25

Mladi pobegli u kafice i kladionice ostali samo starci koji nece da rade jer nisu primili plate a ne mogu da prime plate dok ih postenim radom ne zarade.Inspektori po kancelarijama ili po kafanama i ko ce onda da otera vlasnika farme na sud ili ga primora da zivotinjama obezbedi humanije uslove a potrosacima higijenski ispravan mlecni proizvod.Ova farma je samo slika i prilika naseg sistema u kome je biti seljak, tj ratar ili stocar nesto ponizavajuce,sramotno i ispod casti.

slavica

17.04.2018 17:43

Jadne životinje kako vas bre nije žao da ih ovako mučite sram vas bre bilo. Neko treba da odgovara za ovo. Ministre poljoprivrede vidiš li ti ovo.