SRBIJO, PAMTI! TAČNO U 20:05 Na današnji dan pre dve decenije čuli smo reči koje nam još teraju suze na oči!

Danas se navršava tačno 20 godina od kada su avioni NATO vojnog saveza počeli agresiju na Jugoslaviju, a u vazdušnim udarima koji su trajali 78 dana život je izgubilo najmanje 2.500 osoba.

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Neki izvori tvrde da je broj žrtava dostigao i 4.000. Šteta naneta našoj zemlji, u materijalnom smislu, procenjuje se i do 100 milijardi dolara.

Nikada nećemo zaboraviti žrtve i štetu koja je Srbija pretrpela za dva i po meseca bombardovanja, ali i jedno obaveštenje. Prvo je izdato 24. marta, u 20 časova i 5 minuta, a potom svakog narednog dana tokom strašnih meseci te, 1999. godine.

Upozorenje je  izdavao Avram Izrael, tadašnji načelnik beogradskog Centra za obaveštavanje.

"Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd. Beograđani pođite odmah put svojih skloništa i zaklona. Otvorite prozore, spustite roletne, isključite električnu energiju, zatvorite plin i sa sobom ponesite pripremljene stvari. Ako ste u vozilu parkirajte ga sa strane i pođite u najbliže sklonište. Vazdušna opasnost za Beograd, molimo da sledite instrukcije i uputstva koja ćemo davati iz gradskog Centra za obaveštavanje. Gotovo", dopiralo je uz sirene sa radija Studio B.

On je tačno 146 puta upozorio građane da su avioni krenuli na njih sa "Pažnja, pažnja", i pružao im trenutnu utehu rečju "Gotovo".

Mnogi od nas i danas zadrhte na ove reči i zvuke sirena. Neki i zaplaču. Nehotice, vratimo se u jedan od najtežih perioda koji je naš narod preživeo: na rat koje su najmoćnije svetske sile vodile protiv nedužne srpske dece. Zbog toga svim žrtvama dugujemo najmanje što možemo da uradimo: da ih ne zaboravimo.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi