VASILIJE OSTROŠKI SPASIO NATAŠINU PORODICU Muža probudio udarac po ramenu, ali to nisam bila ja, a Nikola (2) je izustio - Neću da umrem! Hoću da se krstim!

Uslišao im molitve

Sveti Vasilije Ostroški
Sveti Vasilije Ostroški, Foto: Youtube Printscreen

* Porodica Ivković iz Pančeva svedoči kako im je Svet Vasilije Ostroški spasao sina

* Svetac im pomogao dok se sin borio za život

* Nagrađeni sa još dvoje dece posle borbe za potomstvo dugo šest godina

Samo osobe čistog srca ispunjenog ljubavlju, tvrde monasi i sveštenici, mogu doživeti čuda. Takav je i šesnaestogodišnji Nikola Ivković. Njegova porodica tvrdi da je već nekoliko puta bila svedok, za mnoge, neobjašnjivim situacijama. Svetog Vasilija Ostroškog smatraju svojim spasiteljem i zaštitnikom jer im je, kako navode, sačuvao Nikolu, ali i uslišio i, molitve za dalje potomstvo.

Ivkoviću su veoma pobožni, a naročito šesnaestogodišnji Nikola. Centralno mesto u njihovom domu zauzima ikona Svetog Vasilija Ostroškog, kome se ova porodica zahvaljuje i moli. Nataša Ivković (38), Nikolina majka, kaže da ih je jedna noć pre 14 godina, kao i ono što je nakon toga usledilo, uverilo da se čuda dešavaju i da su moguća.

Tri najveća čuda Ostroga! Ono što se dogodilo ovim ljudima, ostaviće vas bez reči!

AUTOR: Beograd.in/M.Ž. DATUM I VREME: 17.09.2018. 21:04 Manastir Ostrog u Crnoj Gori je mesto na koje se ljudi iz celog sveta upute kako bi pronašli utočište i pomolili se Bogu, ali i pokušali da se izleče. Ostrog, Foto: Profimedia Oni se mole za svoju sreću i zdravlje, ali i svojih najmilijih.

 

- Kada je Nikola bio mali, često je bio bolestan i imao visoke temperature. Jedne noći mog supruga probudio je udarac po ramenu, ali to nisam bila ja, pošto sam spavala sa suprotne strane. Pogledali smo Nikolu, koji je tad imao dve godine, a on je goreo od temperature i buncao. U jednom trenutku počeo je da viče: „Neću da umrem, hoću da se krstim“. Temperaturu smo mu skidali do jutra, a sve vreme je govorio samo o tome da hoće da se krsti - priča za „Alo!“ Nataša.

Sutradan, kako tvrdi, na muževljevom ramenu, istom na kojem je osetio udarac, nalazio se otisak ruke koja je u poređenju sa njenom bila dosta veća.

 

- Taj otisak povukao se tek nakon sedam dana. Nedugo nakon toga, Nikola je na televiziji video ikonu Svetog Vasilija Ostroškog i istog trenutka povikao: „On je bio tu one noći i nije mi dao da umrem, on je tatu probudio, hoću da me krstite“. Bukvalno smo zanemeli jer smo to čuli iz usta deteta koje je maltene tek naučilo da govoriti. Otišli smo u crkvu, gde nam je rečeno da uradimo kako Nikola traži i krstimo ga - navodi Nataša.

Nikola je kršten godinu i po dana posle te noći, i to pod Ostrogom. Od tog dana, ističe Nataša, nikada više nije bio bolestan.

- Sveštenici i monasi kojima smo ispričali za to rekli su nam da njega čuva Sveti Vasilije Ostroški. Često se poklonimo svecu jer je učinio čudo. Pod Ostrog ne idemo svake godine. Dosad smo bili pet ili šest puta, a poslednji put ove godine u julu. Inače, Nikola odmalena posti sve postove i pričešćuje se. Učenik je drugog razreda srednje škole, najbolji je u odeljenju, a njegovi profesori iz škole imaju samo reči hvale za njega. Od svoje šeste godine trenira vaterpolo i osvaja pehare i medalje. Zaista je dobro i pametno dete, naš ponos - kaže Nataša.
Nataša i njen suprug Aleksandar (44) osim Nikole imaju i još dvoje dece. Dejana (9) i Jovanu (8) dobili su nakon višegodišnje borbe za dalje potomstvo, a o tome da je nakon šest godina ponovo u drugom stanju, saznala je po povratku s Ostroga.

- Posle Nikole, dugo nisam mogla da ostanem u drugom stanju. Naša borba za proširenje porodice trajala je čak šest godina. Jedne godine, kada smo bili pod Ostrogom, posle molitve prišao mi je sveštenik i rekao mi je: „Vi nosite muško dete“. Nedugo nakon toga saznala sam da sam trudna, a Dejan se rodio 25. januara. Dva dana pre Dejanovog prvog rođendana, rodila sam Jovanu... Imala sam potrebu da sve ovo o čemu sam pričala podelim s javnošću i da poručim svima da se čuda dešavaju, da su čuda moguća samo treba verovati. Treba činiti dobra dela i srce ispuniti ljubavlju - navodi Nataša.

SLAVA MU I MILOST Danas je Sveti Vasilije Ostroški, izgovorite ovu molitvu!

TAJNE OSTROŠKOG BLAGA (8) Slike ispod ćivota Svetog Vasilija!

SVETI VASILIJE KAZNIO ŽENU Sveštenik se kune da za 30 godina svog rada nije video tako nešto!

BONUS VIDEO: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!

 

 U Nikolinim rukama progledala ikona Svetog Spiridona

Nataša Ivković kaže da je njena porodica nedavno svedočila još jednom čudu, kada je u rukama njenog šesnaestogodišnjeg sina Nikole, kako navodi, progledala ikona Svetog Spiridona. Sa čudotvornom ikonom Ivkovići su se susreli u julu, u selu Pločica kod Kovina.

- Kada smo čuli da će u manastir, koji je relativno blizu nas, biti doneta čudotvorna ikona Svetog Spiridona, otišli smo da joj se poklonimo. Uz dopuštanje sveštenika ikonu sam uzela u ruke, a onda sam je u nekom trenutku dodala sinu Nikoli koji je stajao do mene. Čim ju je on uzeo, Sveti Spiridon je otvorio oči. Sveštenik Dušan iz Australije, koji je i doneo ikonu u manastir, a koji je svemu tome svedočio kao i ja, kazao nam je da samo čisto srce i čista ljubav prema Hristu može videti to čudo. Inače, otac Dušan iz Australije ikonu je dobio u koverti kao poklon jedne vernice. Posle nekoliko dana čitanja molitvi, njegova ćerka je prva ugledala da svetac otvara oči. Od tada on s ikonom obilazi sve manastire. Mi smo imali veliki Božji blagoslov da sve to vidimo - priča za „Alo!“ Nataša. Antrfile

 

Manastir Tumane obeležava 630 godina postojanja

Manastir Tumane kraj Golupca, koga mnogi nazivaju „đerdapskim Ostrogom“, od 14. veka pa do danas svedoči veru naroda u mnogobrojna čuda Svetog Zosima, čije mošti počivaju u toj svetinji. Manastir u subotu i nedelju, 14. i 15. septembra, obeležava 630 godina postojanja liturgijama i naučnim skupom. Vernici će imati priliku da u subotu prisustvuju jutarnjoj liturgiji od 8 sati, zatim naučnom skupu „Isihazam u životu Crkve srpskih i pomorskih zemalja“, a nakon toga, u 18 sati, održaće se bdenje. U nedelju će se u 8 sati održati osvećenje novog manastirskog konaka, 8.30 je Sveta arhijerejska liturgija, u 11 sati svečana akademija, a na kraju za sve goste u 12 sati održaće se svečani ručak.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Šofer
  08/09/2019 - 10:53
  Sveti Vasilije veliki i pravedni svetac, Slava mu i Milost
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi