Ana Gligić
Alo!/RTS/Ilustracija
Ana Gligić

Alo!/RTS/Ilustracija

Ana Gligić, Foto: Alo!/RTS/Ilustracija

Naime, kako "Pančevac" prenosi Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je još 2. avgusta 2019. izdao upozerenje da oni koji budu putovali na Bliski Istok da bi trebalo da obrate pažnju da su i te kako opasni uslovi jer je prisutan respiratorni sindrom (MERSCoV), bolest koju izaziva korona virus, te da postoji rizik od infekcije ovim virusom!

U saopštenju "Batuta" navodi se da je bliskoistočni respiratorni sindrom virusna bolest sistema organa koja se ispoljava povišenom temperaturom, kašljom, groznicom kao i problema sa disanjem i da je podložan lakom zarazom među ljudima. 

Kako je "Batut" tada navodio, pretpostavlja se da je glavni izvor infekcije jednogrba kamila, ali da je virus "MASCoV" snažan i da se veoma lako prenosi sa zaraženog pojedinca na druge osobe usled bliskog kontakta. 

Upozorenje Batuta o novom virusu

printskrin; list "Pančevac"

Upozorenje Batuta o novom virusu, Foto: printskrin; list

"Istina je da je "MERSCov" sindrom prešao sa kamile na čoveka. Svaki taj virus koji prođe kroz određenu vrstu životinje, on povuče neku novu karakteristiku, stručno se nazivaju serotipovi, koji se ukrštaju i izazivaju drugu vrstu još snažnijeg virusa. Korona ima puno. Familija "Korona" ima četiri roda, u svakom rodu ima po nekoliko vrsta. Neki napaduju ljudi, neki ne."

Kako doktorka Ana Gligić navodi, da su lekari i infetektolozi bili malo ažurniji, i da se radilo na adekvatnoj vakcini u trenutku kada je okriven SARS1 do ovoga danas možda ne bi došlo.

koronavirus

Shutterstock

koronavirus, Foto: Shutterstock

 

Ona ističe da postoje dve teorije zašto je nastao ovaj novi korona virus. 

"Jedna je da je virus prenet sa divlje životinje na čoveka i da je na taj način dobio u jačini, što bi bila bezbolnija varijanta jer ćemo imati prostora da radimo na vakcini. Druga varijanta jeste da je virus mutirao u prirodi u borbi za opstanak prirodnom selekcijom i da je slučajno prešao na čoveka takav kakav jeste, i da je i te kako opasan po ljudski rod", kaže za naš sajt dr Gligić i dodaje da se može pojavljivati često i ne može biti kontrilsan jer se nije istrošio.