Adrijan Draškić
Alo
Adrijan Draškić

Alo

Adrijan Draškić, Foto: Alo

Adrijan Draškić (9) iz Bačke Topole, baš kao i svi njegovi vršnjaci, želeo je da prvog ponedeljka u septembru stavi ranac na leđa i krene u školu. Želeo je da upozna nove drugare i vidi svoju učiteljicu. Ali nije. Već dve godine opština nema novca za prevoz do škole za decu sa posebnim potrebama u Subotici.

Pročitajte još:

- I ja sam želeo da uzmem torbu i da prvi put zakoračim u svet slova i brojeva. I ja sam želeo da se radujem upoznavanju sa novim drugarima, ali nisam... Nisam jer opština Bačka Topola i lokalna samouprava ni ove godine nisu našle za shodno da mi obezbede prevoz do škole - kaže kroz suze Adrijan.

17,6% stanovništva u Srbiji čine deca, a 5% čine deca sa posebnim potrebama i smetnjama u razvoju

Adrijan ima Daunov sindrom i ne hoda. Otac mu je preminuo od kancera kada je imao samo šest nedelja. Ovaj vedri dečak živi kao podstanar sa majkom Dejanom, bratom Gregorom i sestrom Viktorijom od porodične penzije i dečjeg dodatka, što je tek nešto više od 200 evra. Za tuđu negu i pomoć koja mu pripada mora na svake dve godine pred komisiju.

- Nažalost, ne svojom krivicom, Adrijan ne može da ide u školu za decu sa posebnim potrebama u Subotici, udaljenu 35 kilometara. Školovanje mu je prošle godine odložila interesna komisija, jer opština Bačka Topola nema novca za njegov prevoz. Neophodan mu je kombi, zato što ne hoda - priča majka Dejana i dodaje da bi možda i prohodao kada bi bio u školi sa drugom decom, jer su joj, kako kaže, lekari objasnili da su uzroci njegove nepokretnosti psihološke prirode.

Nastao haos u finalu Slagalice! Ovakav slučaj produkcija kviza ne pamti!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 03.09.2019. 13:12 Igrali su se "produžeci", odnosno dodatno pitanje u igri "Ko zna zna". Slagalica, Foto: Printscreen * Imali smo priliku da gledamo jedno od najuzbudljivijih finala Slagalice * Pobednik je odlučen u foto-finišu * Igrali su se "produžeci" Elektrotehničar iz Kragujevca Ivan Petrović bio je nadomak trijumfa u 117.

- On je veseo dečak, voli da peva, voli da bude s drugom decom. Nedavno me je pitao: „Zašto ja ne mogu da idem u školu kao sva druga deca?“. Kako da mu objasnim da nema uslova za njegovo školovanje. Plakao je ceo dan kad je gledao kako drugi sa rančevima na leđima idu u školu. To što ima Daunov sindrom ne znači da ne može da uči. Dok se njegovi vršnjaci druže i uče da pišu i čitaju, on sedi kod kuće. Deca sa posebnim potrebama iz našeg mesta idu autobusom u školu do Subotice, ali on ne može jer je vezan za kolica - priča majka i navodi da planira da na opštinsku adresu uputi tužbu za diskriminaciju i uskraćivanje ljudskih prava.

Mom bratu su uskratili osmeh Iako ima samo 11 godina, Viktorija, Adrijanova starija sestra, postavlja se kao zaštitnica svoje braće. Trenira aikido i kaže da se nikoga ne boji. - Mom bratu su uskratili osmeh, sjaj u očima, školsku torbu, nove drugare, radost i pravo na lepo detinjstvo, ti ljudi što neće da mu obezbede prevoz do škole nemaju srca - kaže sestra.

Isključenost dece sa smetnjama u razvoju iz sistema obrazovanja je prema rečima učiteljice Milene Smiljanić do te mere loša, da se ne može ni proceniti „cena“ koju jedno društvo zbog toga plaća.

- Postoji ekonomski trošak zato što deca sa smetnjama u razvoju ne pohađaju školu jer ne mogu da žive samostalno, ne mogu da budu ekonomski nezavisna i rade, ali je još veći trošak za nas kao ljudska bića to kako se ophodimo prema onima koji su slabi ili koji „ne pripadaju“ - to nam oduzima ljudskost. Zato ne mislim da je ekonomska nezavisnost najbolji argument u obrazovanju dece sa posebnim potrebama, jer mnoga od te dece i neće biti nezavisna. Ljude ne obrazuješ da bi bili ekonomski nezavisni već zato što su ljudska bića - kaže Smiljanićeva.

Adrijan Draškić

Alo

Adrijan Draškić, Foto: Alo

 

Gregor bio žrtva vršnjačkog nasilja

Teškoće i problemi s kojima se suočava porodica Draškić iz Bačke Topole, samohrana majka Dejana (41) i njeno troje dece, Gregor (13), Viktorija (11) i Adrijan (9), koji ima Daunov sindrom, nikako da prestanu. Gregor je zbog siromaštva godinama bio žrtva vršnjačkog nasilja.

- Deca su ga vređala i maltretirala zato što nije imao mobilni telefon. On je iz novina isekao sliku telefona, zalepio je na karton i nosio u džepu. Kada su to videli, postali su još nemilosrdniji i brutalniji - priča nam kako je njen sin postao žrtva vršnjaka i torture koja je trajala sve do prošle godine.

BONUS VIDEO: Gori automobil na Pupinovom mostu!

 

 

Komentari (2)

Vanesa

04.09.2019 09:32

Ovo je veliki bruka I sramota ?!Deca su ukras sveta,ma kako ona izgledala!!!Opstinu pothitno kazniti !!!

Maja

04.09.2019 09:44

Tuzno. Roditelji, vaspitavajte decu da saosecaju sa drugima, da se ne podsmevaju...da budu ljudi.