Sneg
T.S.

 

Sneg

T.S.

Sneg, Foto: T.S.

Gotovo svake godine sa prvim snegom u selima i zaseocima na planini Kukavica na pragove tamošnjih domaćina u potrazi za hranom navrate vukovi i lisice.

Šumovita Kukavica je idealna za lov i hajke na predatore za leskovačke i vranjanske lovce koji se tu često susreću na granici lovišta uz iće i piće. Ali divlje životinje ne znaju za te granice lovišta, tako su lisice nedavno potamanile živinu u uglavnom od dasaka i pruća sagrađene kokošinjce.

U lovu na predatore, kako su nam pričali u lokalnom lovačkom udruženju pre neku zimu, zajedno sa društvom u lov, tokom vikenda ,krenuo je i M. I. (53) iz obližnjeg sela. Nadomak napuštenog hotela „Vlajina“ na planini Kukavica, uz samu obalu reke Vučjanke ovaj iskusni lovac ubrzo spazi povećeg lisca. Oštro oko i sigurna ruka omogućila mu je da jednim metkom ustreli lisca. Lisac se zatetura i pade u vrbak reke, a M. I. ne časeći ni minut izvuče ga i onako krvavog nabaci na leđa i krenu ka hotelu gde se njegovo lovačko društvo okupilo uz čašicu grejane mučenice, rakije prepečenice od divlje kruške, da se pohvali brzim ulovom.

Neki stotinak metara do tog cilja ovaj lovac oseti jak i oštar bol u zadnjici.

U međuvremenu se „grogirani“ lisac najverovatnije „probudio“ i rešio da se „osveti“ svom nepijatelju. Iznenađen i uplašen lovac ga tresnu nekoliko puta o stenu uz planinsku reku, i ko zna koliko puta kad pritrčaše drugi lovci čuvši njegovo dovikivanje, te mu pomogoše da se nekako otarasi lisca...

Nakon ukazane lekarske prve pomoći nesrećni lovac je ipak morao da časti svoju lovačku družinu po povratku u grad, jer kako kažu on je imao „sreće“, jer mu je lisac bio zabačen na leđa a šta bi bilo, kažu oni, da je lisac bio obešen lovcu napred.