Konferencija
screenshoot
Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Srpski lekari i stručnjaci iznose najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji.

U Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.908 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 959 osoba od kojih je 284 pozitivno. Hospitalizovano je 1082 pacijenata, a 88 pacijenata se nalazi na Sajmu. Na respiratoru je ukupno 98 pacijenata.

Do 15 časova u Srbiji je ukupno testirano 7.360 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Konferencija

screenshoot

Konferencija, Foto: screenshoot

Preminulo je pet (5) osoba muškog pola, i dve (2) osobe ženskog pola.

Prosek njihovih godina je 64,2 i svi su imali komorbiditete, odnosno više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Koronavirus

screenshoot/Ministarstvo zdravlj

Koronavirus, Foto: screenshoot/Ministarstvo zdravlj

- Nesumnjivo se nalazimo u uzletu epidemije, koje jesmo očekivali, ali koja nam vrlo jasno daje do znanja da je potrebno da se još čvršće držimo noih mera koje smo do sada doneli. Drugog izlaza iz situacije nemamo. Nadalje ćemo se testirati. Primarna zdravstvena zaštita preuzima primat, u kovid ambulantama otkrivaćemo lakše obolele i izolovaćemo ih - rekao je doktor Predrag Kon.

Kako je rečeno na konferenciji, zbog sumnje na koronu neki pacijenti u KC Bežanijska kosa su izolovani, a virus je utvrđen kod nekih lekara i sestara. U Opštoj bolnici Valjevo 11 osoba je pozitivno, a 180 se nalazi u kućnoj izolaciji. U Ćupriji je 40 zdravstvenih radnika pozitivno.

Predrag Kon

screenshoot

Predrag Kon, Foto: screenshoot

KISIĆ: USKORO JOŠ VEĆI BROJ TESTOVA

Doktorka Kisić je, odgovrajući na pitanje novinara, rekla je da je svaki građanin kod kojeg je potvrđeno oboljenje podjednako važan.

- U određenim ministarstvima imamo osobe koje su pozitivne i nalaze se u stabilnom stanju, međutim svaki pojedinac je podjednako važan i da budemo svesni da najveći stepen nege oni imaju. Još nešto bih da podelim sa vama, jer sam to primetila i prethodnih dana, konkretno nas pitate za odeđene ustanove i mesta. Vi radite svoj posao i jako ste nam bitna karika u čitavom ovom lancu, ne znam da se u medijima i priča nešto drugo i to i jeste dobo i na taj način se šire informacije. Jedino da ne ostane neko zrnce sumnje, da se možda nešto krije. Evo ja iskreno kažem nekada informacije saznam u tom momentu i od vas jer vi odlično radite posao, mi smo raspoređeni na drugim poslovima tek kada dođemo u bazu vidimo da su ti podaci dobijeni. Jako je bitno da znamo da se nijedna infoamcija ne krije niti može da se sakrije, niti ima bilo kakve potrebe za tim - kazala je Kisić Tepavčević, ističući da je svaki građanin podjednako važan.

- Spremni smo da testiramo hiljadu ljudi na dan, biće i veći broj. Sve osobe koje su imale indikacije za testiranje bile su testirane - dodala je ona.

Kazala je da, zbog zaštite podataka, ne bi da iznosi podatke za svakog pojedinca.

"Imamo u određenim ministarstvima osobe koje su obolele, a koje se nalaze u stabilnom stanju", poručila je Kisić-Tepavčević.