Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju
Alo!/D. Briza
Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju

Alo!/D. Briza

Redovi ispred kovid ambulanti se ne smanjuju, Foto: Alo!/D. Briza

Dr Đerlek očekuje da će se sa novim merama izaći uskoro, odnosno već u toku dana.

- Medicinski deo kriznog štaba predložio je da maske budu obavezne i na otvorenom, posebno u pešačkim zonama gde je veliki broj ljudi, zatim da se ograniči rad kafića i noćnih klubova do 18 časova, ali i da se pooštre kontrole već usvojenih i propisanih mera. Međutim, krajnju odluku doneće država. U ovom trenutku analizira se situacija. Mora se naći dobar balans između zaštite zdravlja stanovništva i ekonomije - kaže za „Alo!“ dr Ðerlek.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Alo!

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Foto: Alo!

Naš sagovornik navodi i da se u proteklih 24 sata veliki broj građana javio u nadležne kovid ambulante i da su lekari imali pune ruke posla.

- Beograd je i dalje najkritičniji u Srbiji - naglašava on.

On za naš list napominje i da će se 500 bolničkih mesta koja su dodatno obezbeđena u petak, već danas u podne popuniti.

- Situacija je veoma ozbiljna. Ovo jedino možemo zajedno da prebrodimo ako se budemo pridržavali mera. Po ko zna koji put apelujem na građane, posebno na mlade, da se pridržavaju svih propisanih mera, posebno za vikend, i da ostanu kod svojih kuća sa porodicama - poručuje dr Đerlek. 

Kon: Moramo da usporimo virus

Epidemiolog Predag Kon upozorio je juče preko svog Fejsbuk naloga da svi moraju da daju svoj doprinos da bi se usporilo dalje širenje koronavirusa.

- Šta može država da uradi ? Da shvati da nema više vremena. Šta može pojedinac da uradi? Da izbegne zaražavanje. Šta mogu zdravstveni radnici da urade? Da izdrže. Moramo da usporimo virus -poručio je doktor Kon, koji je i član кriznog štaba.

U Beogradu 1.692 novozaraženа

U Beogradu je ponovo najviše novozaraženih, samo juče registrovanе su 1.692 osobe pozitivne na kovid, što je 44 odsto ukupnog broja. Slede Novi Sad sa 202 nova slučaja, Kragujevac sa 145 i Niš sa 130 novozaraženih. U Valjevu je zabeleženo 107 novih infekcija, u Kraljevu 75, Šapcu 61. U Boru je potvrđeno 57 novih slučajeva, u Bačkoj Palanci 49, Loznici 42, a u Vrbasu 41. Ostali gradovi i opštine imaju manje od 40 novozaraženih.

Pročitajte još: