Eksplodirao "Konov koeficijent"! Brojke nisu bile ovakve još od 21. aprila

Srbija je juče imala 287 novozaraženih od koronavirusa, nešto manje nego prethodnih dana, ali je taj podatak samo prividno ohrabrujući.

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: Printscreen

Naime, jeste to druga najmanja brojka u poslednjih desetak dana, ali je "problem" što je juče testirano znatno manje osoba nego ranije – samo 4.050.

Tu na scenu stupa čuveni "Konov koeficijent", odnosno broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih za dati dan, a on je juče iznosio čak 7,08 odsto. To je najveća brojka još od 21. aprila kada je bio 7,34 odsto.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa koronavirusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i skidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto". A ona je sada otišla poprilično iznad!

Posebno zabrinjavaju izjave nadležnih iz Instituta za javno zdravlje Šabac gde je poslednjih dana čak 70 odsto testiranih bilo pozitivno na koronavirus.

Nema sumnje da će ova brojka umnogome imati uticaj i na eventualno uvođenje novih restriktivnih mera, bilo na nivou cele Srbije ili samo u pojedinačnim gradovima.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi