Čekanje na granici
Youtube/Printscreen
Čekanje na granici

Youtube/Printscreen

Čekanje na granici, Foto: Youtube/Printscreen

- Definitivno do 1. jula srpski turisti neće moći da uđu na teritoriju Grčke, svi smo zatečeni i molimo turiste za strpljenje - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije JUTA.

Seničić je ovu informaciju dobio mejlom od direktorke Nacionalne turističke organizacije Grčke u kom je obavešten da državljani Srbije, nažalost, do 1. jula neće moći da dođu u ovu mediteransku zemlju, jer Srbija nije članica EU, a u Grčku pre tog datuma mogu da dođu samo državljani zemalja koje su članice EU.

Kilometarske kolone na graničnom prelazu

Printscreen

Kilometarske kolone na graničnom prelazu, Foto: Printscreen

- Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula - ovako glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

Kako se nezvanično saznaje, kontakti između Vlada Srbije i Grčke i dalje traju, i za sada nema novih informacija.

- Srpski turisti koji su se uputili ka Grčkoj i u međuvremenu ih sačekala odluka grčkih vlasti da će to biti moguće tek od 1. jula, uglavnom su na ovaj put krenuli samostalno, u sopstvenoj režiji i među njima nema putnika koji su u Grčku pošli posredstvom turističkih agencija - izjavio je Seničić.

Grčka, more

Shutterstock

Grčka, more, Foto: Shutterstock

Ističe da su u toku dana kada su dobili najave za ovakvu odluku obavestili o tome agencije, kako ne bi putnike slali na put i potom izlagali problemima usled povratka nazad.

- Prema informacijama, niko ko se zatekao na granici danas nije išao organizovanim prevozom već je reč o individualnim putovanjima - kaže Seničić.

Državljani Srbije ne mogu da putuju u Grčku niti preko Bugarske i bugarsko-grčkog graničnog prelaza Kulata-Promahonas, potvrdili su ranije danas i iz grčke granične policije na tom prelazu.

Srbi na granici sa Grčkom

Youtube/Printscreen

Srbi na granici sa Grčkom, Foto: Youtube/Printscreen

Kako je rečeno, državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu u zemljama Evropske unije mogu da putuju u Grčku, dok ostali državljani Srbije sa boravištem u Srbiji ili drugoj zemlji van EU, ne mogu ući u tu zemlju.

Danas su otvorene granice među većinom zemalja Evropske unije.

BONUS VIDEO: Izađite i glasajte za bolju budućnost