LEPA VEST Iz Rusije stiže digitalizovana kolekcija srpskih rukopisa

Generalni direktor Ruske nacionalne biblioteke iz Sankt Peterburga Aleksandar Ivanovič Vislij uručiće u ponedeljak, 14. maja, u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti digitalizovanu kolekciju srpskih srednjovekovnih rukopisa i knjiga predsedniku SANU akademiku Vladimiru S. Kostiću.

SANU
SANU, Foto: Profimedia

U Ruskoj nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu nedavno je završena digitalizacija 370 srpskih srednjovekovnih rukopisa i knjiga iz fonda ove biblioteke, u skladu sa Sporazumom o saradnji između RNB i SANU, potpisanim u aprilu 2017. godine.

Realizacijom ovog kompleksnog projekta jedan dragoceni deo srpske kulturne i istorijske baštine konačno će postati dostupan javnosti ne samo u Srbiji već i širom sveta.

Ovaj poduhvat od prvorazrednog značaja za srpsku nauku i kulturu ostvaren je uz podršku Dobrotvornog fonda Elene i Genadija Timčenka, čiji je osnivač počasni generalni konzul Republike Srbije u Sankt Peterburgu, Genadij Nikolajevič Timčenko.

Izvršni odbor SANU doneo je odluku da Dobrotvornom fondu Elene i Genadija Timčenka dodeli Povelju i Plaketu, u znak zahvalnosti za pomoć u realizaciji ovog vrednog projekta.

Najnovije - Alo.rs