Bolnica nega baka lekar
Shutterstock
Bolnica nega baka lekar

Shutterstock

Pomoć u Srbiji dobija 74.000 korisnika, Foto: Shutterstock

Šta je neophodno, gde se konkuriše, kolika je svota koju možete da očekujete... Sve smo to pitali nadležne i istražili šta vam je sve neophodno u toj zamršenoj proceduri.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) navode za „Alo!” da termin tuđa nega i pomoć podrazumeva pravo na novčanu naknadu osiguraniku i penzioneru kojom bi platili osobi da im pomaže u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba.

Konkurišete ako ste...

- nepokretni, slepi, ne možete samostalno da se hranite, oblačite, krećete, ako ste na dijalizi

- Na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pravo na to, praktično, imaju samo nepokretni, slepi i oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače, niti kreću po kući, ali i osobe koje su na dijalizi. Da li ste kandidat za tuđu negu i pomoć procenjuje invalidska komisija. Ukoliko vam dodele pomoć, ali smatraju da vaše stanje može da se popravi tokom vremena, tada zakazuju kontrolne preglede - navodi Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose s javnošću PIO fonda.

Proceduru pokreće sama osoba koja smatra da joj je potreban taj vid pomoći.

- Obrazac zahteva može da dobije u svim filijalama PIO fonda. Neophodno je da se priloži originalna medicinska dokumentacija lekara

Pomoć u Srbiji dobija 74.000 korisnika

Jelica Timotijević navodi da je tokom prošle godine ukupno podneto 54.776 zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, od čega je 21.412 korisnika ostvarilo to pravo.

- Trenutno u Srbiji prosečan iznos naknade za “tuđu negu i pomoć” prima oko 74.000 korisnika. Pravo korisnika tog vida pomoći nije uslovljeno visinom drugih primanja, niti konkretnom dijagnozom, već isključivo opštim zdravstvenim stanjem podnosioca zahteva, odnosno njegovom funkcionalnošću i sposobnošću za obavljanje osnovnih životnih aktivnosti - kaže Timotijevićeva.

specijaliste, u kojoj se navodi da postoji potreba za pomoći i negom. Neophodna je i fotokopija lične karte, overena fotokopija radne knjižice, uverenje o obavljanju samostalne delatnosti koje je izdao nadležni organ, fotokopija rešenja o pravu na penziju ili ček penzije, prijava o povredi na radu, ukoliko je potreba za pomoći nastala kao posledica povrede na radu. Kada se dokumentacija prikupi, predaje se u nadležnoj filijali u mestu stanovanja - kaže Jelica Timotijević.

Ona dodaje, da u roku do 30 dana od dana podnošenja zahteva, korisnik dobija poziv za veštačenje njegovog stanja.

- To sprovodi lekar - veštak određene specijalnosti, koji na osnovu priložene medicinske dokumentacije i pregleda korisnika donosi nalaz, ocenu i mišljenje o potrebi tuđe nege i pomoći. Taj njegov nalaz se prosleđuje nadležnom organizacionom delu PIO fonda da donese konačno rešenje. Ukoliko je zahtev pozitivno rešen, uz penziju mu se isplaćuje i ta novčana naknada. Prosečan iznos tuđe nege i pomoći je 16.105 dinara - kaže naša sagovornica.