Patrijarh Irinej
Alo!/M. Jošida
Vladika Grigorije

Alo!/Masanori Jošida

Vladika Grigorije, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Episkop Grigorije biće uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i sve Nemačke u nedelju, u Hramu Svetog Save u Diseldorfu.

PROČITAJTE JOŠ:

Njega će ustoličiti vladika šabački Lavrentije, inače prvi episkop te eparhije. Sam patrijarh neće prisustvovati hirotoniji, ali će tog dana u Nemačku doći nekoliko arhijereja SPC. Za sada je izvesno da će to biti umirovljeni vladika Atanasije Jevtić, kao i episkopi Teodosije, Andrej i Sergije. Sa Grigorijem će tog dana biti njegova majka, prijatelji i rodbina, a kako smo saznali, neće doći nijedan političar, što je pomalo neočekivano, budući da se sa mnogima družio.

Nedelju dana kasnije na mesto zahumsko-hercegovačkih episkopa u Trebinju biće uveden jeromonah Dimitrije Rađenović, dosadašnji iguman hercegovačkog manastira Duži. Njega će ustoličiti poglavar SPC Irinej, a očekuje se prisustvo velikog broja političara kako iz RS, tako i iz Srbije.

Poznavaoci crkvenih prilika navode da će za Grigorija glavni zadatak biti rešavanje finansijskih problema u koje je eparhija upala još pre nekoliko godina, a nikada se do kraja nije oporavila. A Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“ smatra da Crkva nije poslala Grigorija u Nemačku da „glumi finansijskog eksperta“, nego da napravi dobre kontakte i pripremi se za napredovanje koje ga može dovesti i do samog trona Srpske pravoslavne crkve.

Ljubomir Rankovic

Alo Tv Hram

Ljubomir Rankovic , Foto: Alo Tv Hram

- Vladika Lavrentije je bio prvi vladika te eparhije koji ju je stvorio i organizovao i odluka Sinoda da on ustoliči Grigorija je odlična. Prema mom mišljenju, Grigorijevim slanjem u Nemačku Crkva šalje poruku da želi da stvara nove kadrove za neku novu Srbiju koja će jednoga dana biti deo Evropske unije. On je otišao u stvari na stažiranje, na neku vrstu obuke. Uveren sam da će Grigorije kao moderni i savremeni čovek uspostaviti dobre veze sa Nemačkom koja je ključna zemlja EU i, ko zna, možda i sa samom kancelarkom Angelom Merkel. Takođe, slutim da je on zapravo novi patrijarh SPC, da je sve ovo priprema za novog patrijarha u novom vremenu, kada će Srbija biti u EU. I dobro bi bilo da čovek koji poznaje stanje stvari u EU bude na čelu SPC. Grigorije je mlad, perspektivan, pametan, ima kao i svaki čovek i mane, ali mislim da pre svega ima kapacitete i potencijal da vodi Crkvu, kada za to dođe vreme - objašnjava Ranković.

Otac Ljubomir podseća i da je vladika Nikolaj išao na Zapad, te da je od njegove misije Srbija imala koristi.

- I vladika Lavrentije je imao odlične odnose sa Nemačkom, a to je, takođe, pomoglo Srbiji. Njega svi tamo poštuju i uvažavaju, pa gradonačelnici su dolazili da s njim lepe pločice, bukvalno su ga toliko poštovali. Pojavljivanje vladike Lavrentija na Grigorijevom ustoličenju zato će biti od ključnog značaja. Ponavljam, Grigorije je odličan za ovu misiju, a Crkva u modernim vremenima treba da ima čoveka koji će imati šira shvatanja i raditi ono što je vladika Nikolaj radio - zaključuje naš sagovornik.

Šta mislite, da li bi Grigorije bio dobar patrijarh?

 

 

Estrada i političari na ustoličenju Šarića

U junu je u Hramu Svetog Save održana hirotonija oca Stefana Šarića za episkopa, a među prvima u kripti tog hrama pojavila se folk zvezda Svetlana Ceca Ražnatović, budući da je Šarić godinama njen duhovnik. Osim Cece ustoličenju su prisustvovali i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, kao i brojni predstavnici estrade.

Komentari (10)

trajkovicpred

14.09.2018 11:24

Sa pravom otac LJubomir uvek i svuda spomene vladiku Nikolaja koji je skoro pa slučajno bio šta je bio! Sa svakom rečju se slažem i za episkopa Grigorija, s tim što nekako tinja da je bila namera da se malo skloni. Daj Bože da nije tako i da se stvarno misli na budućnost! Sve najbolje episkopu Grigoriju, a i ocu LJubomiru!

Sladjana

14.09.2018 12:17

Budući patrijarh će biti čestiti vladika Teodosije, što je i normalno da dođe iz eparhije sa Kosova i Metohije.Otuda on na svečanosti u Nemačkoj, a i zato što su predstavnici mlađe generacije episkopa, odlično obrazovani, razboriti i složni. Inače, sve pohvale za mudrog vladiku Grigorija.

Predrag

14.09.2018 12:54

Ekumenisti zbijaju redove za konačan obračun sa pravoslavljem

sanja

14.09.2018 13:00

Nece mu biti lako jer po nemackim pravoslavnim crkvama vlada haos.

Ja

14.09.2018 13:13

Sta se desava u vasim novinama, pokusavam vec koji put da vam posaljem svoj komentar i sve vreme mi pisete da nisam dobro unela karaktere, kao da to radim prvi put ili po ovoj temi ne sme nista da se pise?

Cvrc

14.09.2018 13:30

Da, da. Biće on patrijarh... Samo najbolje je da naprave virtuelnu Srbiju na 'cloud'-u, sa, recimo, Djilasom predsednikom, a Grigorije patrijarhom... Mozda tako profunkcionise... i imali bi moj glas samo u tom slučaju. A ovaj đakon će biti zadužen za ženska prava u toj 'crkvi' (vidim time se bavio)

Dejan

14.09.2018 15:04

Grigorije je oduvan za Nemacku po kazni.Tamo nijedan vladika nije opstao duze od 3 godine.Neka mu je Bog u pomoci.

šone

14.09.2018 15:55

Samo ako ubije Aždaju

Slađa

14.09.2018 18:26

I treba ga staviti na mesto patrijarha,jer je pametan,a pri t om i Hercegovac,potomak divne porodice.

R line

14.09.2018 18:39

Episkop koji se u Pjaćotijevim cipelama vozi na trozupcu (čitaj Masseratiju) što bi pokojni Patrijarh Pavle rekao šta bi tek vozio da nije dao zavet skromnosti....