Poplava, vodostaj, reka
Alo!/ Rajko Ristić
Poplava, vodostaj, reka

Alo!/ Rajko Ristić

Poplava, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

RHMZ ponovo upozorava da se do kraja dana i u toku noći u većini mesta u zemlji očekuju obilne padavine od 20 do 40 milimetara po metru kvadratnom.

Na području Beograda je od ponoći do danas u 12 sati palo između 14 i 18 litara kiše po metru kvadratnom.

Umereno do potpuno oblačno vreme, povremeno sa kišom prognozira se, dodaje, sve do petka, kada se očekuje prestanak padavina i delimično razvedravanje.

Za vikend će biti toplije i uglavnom sunčano, a u nedelju i početkom naredne sedmice treba računati na poslepodnevne pljuskove.

NEBO SE OTVARA, KREĆE SUPERMAGNETNA OLUJA! Na sav užas koji nas je snašao, stiže NOVO ZLO - Trajaće 10 sati i uticaće na zdravlje ljudi!

Kiše ne prestaju u celom regionu, a neka mesta su već poplavljena. Na nekim rekama u Hrvatskoj i BiH vrh vodenog talasa se tek očekuje tokom dana.

Predstavnici lokalnih vlasti i meteorolozi tvrde da nema mesta panici, ali da je situacija veoma ozbiljna i da se teba pripremiti za vrlo visoke vodostaje. U Hrvatskoj je najkritičnije u Kostajnici, koja je i prošle godine bila poplavljena. Opasnost preti i od odrona.

KIŠA UNIŠTILA GLAVNI GRAD! Ne prestaje da lije, građani besni, na Autokomandi i Gazeli vozila mile, a u centru - ŽIVI UŽAS! (FOTO)

Vodostaj reke Save kod Gradiške je u naglom porastu, ali grad i obližnja naselja nisu ugroženi, tvrde u Gradskoj upravi.

Hrvatska gorska služba spasavanja objavila je na Fejsbuku upozorenje i snimak kako se ne treba ponašati u slučaju poplava i bujica.

U HGSS-u poplave i bujice shvataju izrazito ozbiljno i upozoravaju građane koji se nalaze na područjima kojima prete poplave da ne uzimaju stvari u svoje ruke, jer tu su za njih nadležne službe kojima je to posao.

"Najgora stvar koju možete uraditi u uslovima bujičnih poplava je da uđete u vodu. Ovakve situacije su bez preterivanja izuzetno smrtonosne. Molim Vas da ne pokušavate ništa slično", navodi se u objavi HGSS-a.

Uz objavu se nalazi i video-snimak s primerom kako se ne treba ponašati u takvim situacijama, piše hrvatski portal "Dnevnik".

NEVREME SE SRUČILO NA BAČKU Grad i oluja pogodili severozapad zemlje! Vojvodina ne strahuje samo od Save (FOTO)

HGSS je i ranije u utorak ujutro upozorio građane da se ne igraju s bujičnim poplavama.

"S obzirom na porast vodostaja i najavljene moguće opasnosti od poplava, molimo vas da zadržite prisebnost i budete krajnje oprezni. Ne krećite se blizu vodenih površina i tokova reka, a posebno napominjemo da ne ulazite u vodu. Prema globalnim statistikama, gotovo 50 odsto poginulih u poplavama nastradalo je u vozilima. Stoga izbegavajte kretanje vozilima po poplavljenim ulicama i uz obale rečnih tokova. S obzirom na bujične poplave i nagli porast vode, svaki ulazak u vodu izuzetno je opasan i smrtonosan i osim svoga u opasnost dovodite i živote pripadnika dežurnih službi u slučaju akcije spasavanja. Ono što vam može izgledati kao dobra ideja vrlo se brzo može pretvoriti u akciju izvlačenja tela!"

POČEO JE POTOP! Štab za vanredne situacije u pripravnosti, Sava raste, spremite se za ČETVRTAK I VRH TALASA!

Sledite uputstva centra Civilne zaštite na područjima ugroženim mogućom poplavom:

- ostanite pribrani i ne širite paniku
- obezbedite pitku vodu, namirnice i lekove za nekoliko dana
- napunite mobilne telefone i pripremite ručne lampe
- pratite vodostaj na internetu ili teletekstu
- pratite vesti na radiju ili televiziji
- sledite uputstva dežurnih službi
- podignite nameštaj i električne aparate na visoko
- pripremite toplu odeću, obuću i kabanice
- bitnije dokumente i stvari prebacite visoko
- u slučaju hitne intevencije odmah nazovite hitne službe, navedeno je u ranijoj objavi HGSS-a na Fejsbuku.