Grom, grmljavina, oluja
Tanjug/Jaroslav Pap
Nevreme u Beogradu

ALO!

Nevreme u Beogradu, Foto: ALO!

 

Srbija je i danas pod uticajem snažnog ciklona, čiji se centar nalazi nad jugom Italije, i koji utiče na vreme ne samo u našoj zemlji, već u celom regionu. U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno i već su se javile poplave na manjim bujičnim rekama.

No, ovaj put bismo mogli da prođemo bolje nego komšije, procenjuju stručnjaci.

- Ovaj utorak biće najsvežiji dan u nedelji. Kiše će na jugu i istoku prerasti u pljuskove sa grmljavinom, ali se kod nas ipak ne očekuje alarmantna situacija poput one u BiH i Hrvatskoj. I kod će se beležiti veća količina padavina, no opasnosti od poplava nema, iako bi trebalo držati na oku manje reke i potoke koji imaju tendenciju da nadođu i izliju se pri jačoj i dužoj kiši - kaže za telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella.

Kako kaže, danas će ostati kišovito i veoma hladno.

- Ciklon nam je doneo veoma hladnu vazdušnu masu sa severa. Iz tog razloga su temperature prave jesenje, kreću se od 7 stepeni u delovima Vojvodine do 15 stepeni na istoku Srbije. U Beogradu je 9 stepeni, dok bi popodne na višim planinama moglo da dođe i do susnežice i vlažnog snega - kaže on.

Sutra i prekosutra kiša se ne predaje.

- U sredu se padavine nastavljaju, s tim što će ih u toku jutra biti više na severu. Tokom dana mogući su čak i suvi periodi i sunčani intervali. Temperatura će sutra biti od 10 stepeni na zapadu i severozapadu do 20 na istoku i jugoistoku Srbije. U Beogradu oko 15 stepeni Celzijusa. U četvrtak se očekuje slična smena sunca i oblaka, uz uslove za kišu i grmljavinu - kaže Đurić.

Ipak, u četvrtak će na severu zemlje biti mnogo manje padavina.

- Na severu će u petak biti čak i suvo, dok će u ostatku Srbije još postojati uslovi za kišu i pljuskove, uz postepeno smirivanje vremena do kraja dana - kaže on.

Vremenska prognoza

printskrin

Vremenska prognoza, Foto: printskrin

NAGLA PROMENA ZA VIKEND - ŠOK!

U subotu će konačno granuti sunce.

- Subota je jedini dan u ovoj nedelji koji bi mogao da prođe bez padavina. No, to ipak ne mora da znači za stanovnike jugozapadne Srbije, gde i dalje može doći do razvoja lokalne oblačnosti - kaže on i dodaje da bi padavine ipak mogle da se vrate u nedelju - objašnjava meteorolog.

HLADNIJE KOD NAS NEGO U SIBIRU

Centralna Evropa, Alpi, pa čak i Hrvatska ovih su dana najhladniji delovi Evrope, dok naša zemlja takođe spada u svežija područja.

No, ko želi da uživa u vrućinama ovih dana, možda bi mogao da razmisli o putovanju u Sibir. Nije šala. Kako Đurić kaže, na zapadu Sibira je ovih dana izmereno 35 stepeni, što je za samo dva stepena niže od teperature od juga Španije.