PITANJE JE DANA KADA ĆE BRAZILSKI SOJ STIĆI U SRBIJU Dr Šekler objašnjava da mutirani virus ima jednu veoma opasnu osobinu

Pored toga što je visoko infektivan, novi soj virusa, koji je iz Brazila već stigao u Japan i Englesku, mogao bi biti otporan na postojaće vakcine, kažu britanski naučnici

Milanko Šekler
Milanko Šekler, Foto: Printscreen/ RTS

Posle mutacija koronavirusa u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, a koje su i do 70 odsto zaraznije od izvornog virusa, ceo svet sada strepi od brazilskog soja, koji, pored toga što je visoko infektivan, ima i mutirani protein zbog koga bi mogao biti otporan na postojaće vakcine, upozoravaju stručnjaci.

- Varijanta južnoafričkog soja biološki je slična britanskom, ali sa dve dodatne mutacije koje mogu ometati efikasnost vakcine. Brazilski, poput južnoafričkog, ima promenu položaja genetskog koda 484 i to menja deo proteina (šiljka). Nema dokaza ni s jednom od ovih mutacija da je bolest teža. Promene koje primećujemo uglavnom se tiču pojačanog prenosa - rekao je ser Patrik Valans, glavni naučni savetnik Engleske, a preneo britanski Indipendent. Brazilski soj napravio je haos u zdravstvenom sistemu te zemlje zbog naglog skoka broja zaraženih, a zasad je jedna od mutacija iz Brazila otkrivena u Japanu i Velikoj Britaniji, koja je zbog toga zabranila ulazak putnicima iz Južne Amerike i Portugalije.

Koju vakcinu ćete primiti?

Domaći lekari slažu se da je samo pitanje dana kada će neka od ovih mutacija stići i u Srbiju.

Virusolog i mikrobiolog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler kaže za Kurir da su u poslednjih mesec dana sekvencirali oko 35 uzoraka građana koji su došli iz inostranstva i razboleli se od korone, ali da nisu našli mutirani soj kovida 19 u Srbiji.

- Ako se taj soj širi Evropom, nije realno da ne dođe i do Srbije, ali niko ne može da pretpostavi kada će se to tačno desiti. On nije opasniji, jer ne stvara težu kliničku sliku, već je infektivniji, pa ćemo tako u kratkom vremenskom periodu umesto 1.800 imati 3.800 novoobolelih dnevno - objasnio je Šekler i dodao da je normalno da virus mutira:

- Velika je verovatnoća da će trenutne vakcine biti delotvorne i na ove mutacije. Virus mora baš mnogo da se promeni da bi cepivo postalo neefikasno. Veći će problem biti kada stanovništvo imunizacijom stekne imunitet, jer će tada korona morati ozbiljnije da se menja da bi zaobišla antitela. Vakcina nije čarobni štapić i verujem da ćemo zauvek živeti s koronom, koja će jednog dana izazivati samo prehladu i nazeb i postati sezonsko oboljenje.

BONUS VIDEO

*

Povezane vesti

 • Korisnik: Perica
  16/01/2021 - 22:18
  Odmah sa Rusijom dogovoriti proizvodnju vakcina na Torlaku, čime bi se obezbedila itehnologija i mogućnost proizvodnje i drugih vakcina kao i naučno-istraživački rad na polju usavršavanja novih vakcina. Time bi narodu obezbedili sigurnost da nam ne bi drugi krojili kapu
 • Korisnik: oblak u pantalonama
  16/01/2021 - 21:49
  Izgleda ce nam ovi novi Kovid centri trebati jos dugi niz godina. Samo da nam neko ne ukrade te i takve lekare i sestre. Vakcine mozemo kupiti za mesec dva, ali lekara nemozemo stvoriti za manje od cetiri do pet godina.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi