ASTRAZENEKA - DA LI JE BOLJE DA SE SAČEKA Doktorka Gnjatović objasnila sve o pauzi između dve doze vakcine

U pitanju je vektorsko cepivo, po konceptu veoma slično ruskom Sputnjiku V

Marija Gnjatović
Marija Gnjatović, Foto: youtube/ 

Dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije objasnila je u jutarnjem programu TV Prva da je vakcina Astrazeneka po konceptu veoma slična Sputnjiku V.

U pitanju je vektorska vakcina. Informacija o sintezi S proteina spakovana je u vrstu bezopasnog virusa, biće vrlo sličan odgovor i neželjena dejstva kao kod Sputnjika - izjavila je doktorka Gnjatović.

Prema njenim rečima, vakcina koju su osmislile naučnice sa Univerziteta Oksford je vrlo kvalitetna i bezbedna sa malo prijavljenih neželjenih dejstava, poput kratke nelagode na mestu uboda i groznice u trajanju od jednog dana.

Vakcinacija velikog broja ljudi

Doktorka Gnjatović podsetila je da je oksfordska vakcina specifična i da se razlikuje od ostalih po tome što se između dobijanja prve i druge doze preporučuje razmak od 4 do 12 nedelja.

- Kod nas će biti primenjen princip sa pauzom od 12 nedelja između dve doze, što je dobro jer ćemo uspeti da vakcinišemo veliki broj ljudi sa ovom serijom vakcina. Kod Astrazenekine vakcine je otkriveno da je imunitet dugotrajniji ukoliko se napravi veći razmak između dve doze - objasnila je dr Gnjatović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi