Šta je zajedničko Srbiji, Grenlandu i Vatikanu i zašto se moramo čuvati onoga što se dogodilo u Izraelu?

Kaže da je to postignuto samo zahvaljujući primeni preventivnih mera i da smo to postigli svi zajedno

KORONA
KORONA, Foto: Tanjug/AP

Srbija sa osam zaraženih na 100.000 stanovnika ima najmanju stopu učestalosti korone u Evropi, posle Grenlada i Vatikana koji trenutno nemaju nijedan slučaj, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

"Nemamo slučajno ove rezultate, koje imamo danas, sa stopom učestalosti od osam na 100.000, jer samo manje od nas u ovom momentu imaju Grenlad i Vatikan koji nemaju nijedan registrovan slučaj", rekla je ona.

Kaže da je to postignuto samo zahvaljujući primeni preventivnih mera i da smo to postigli svi zajedno.

Upozorila je da, ipak, moramo da budemo oprezni, jer je jako povoljnu situaciju tako imao i Izrael, ali da se sve promenilo za samo dve nedelje.

Kisić Tepavčević kaže da sledi sezona gripa i da su mere prevencije kod gripa slične kao i za kovid, tako da ne mora da dođe tokom zimske sezone do naglog skoka oboljevanja ako budemo i dalje disciplinovani i odgovorni.

Na pitanje od čega zavise "pikovi", odnosno skokovi broja zaraženih, da li oni zavise samo samo od pridržavanja mera zaštite, ona je rekla da to isključivo zavisi od učestalosti i poštovanja mera u populaciji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi