Kupovina, supermarket,
Shutterstock, ilustracija
Kupovina, supermarket,

Shutterstock, ilustracija

Kupovina, supermarket,, Foto: Shutterstock, ilustracija

Veleprodajna cena za deset jaja sa „srednjeg zapada“ utrostručila se tokom proteklog meseca, na najviši nivo od 3,09 dolara 27. marta, prema Urner Bariju, koji prati dnevne cene hrane.

„Prodavci na malo povećavaju cenu na policama. Ograničavaju broj jaja koje potrošač može da kupi u jednoj poseti “, rekao je direktor„ Urner Barija“ Brajn Moskođuri za The Post.

Nedavno su cene dostigle od dva do šest puta veće od normalnih nivoa. Kompanija za istraživanje tržišta Nelsen takođe je prijavila skoro 48-postotni skok prodaje američkih jaja u nedelji do 28. marta, u poređenju s istim periodom prošle godine.

MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA

Shutterstock, ilustracija

MARKET, KUPOVINA, PRODAVNICA, Foto: Shutterstock, ilustracija

Iznenadna glad u SAD za jajima nastala je nakon što su proizvođači počeli da prave zalihe uoči Uskrsa, kada je potražnja normalno povećana - a to je pomoglo da se napravi još dublja nestašica.

Da se voto dogodilo nedelju dana kasnije ... potencijalno ne bi imali jaja uopšte.

Od 27. marta cene jaja su donekle pale - upravo na vreme za tradicionalne lov na uskršnja jaja. Desetak velikih jaja na srednjem zapadu trebalo bi da se u utorak nađu za 2,59 dolara, tvrde stručnjaci.

To je još uvek daleko iznad cene pre krize. U prvoj januarskoj nedelji, na primer, desetak velikih jaja koštalo je samo 79 centi.